<<< zpět na seznam metod

Ketolátky (U)

Název metody: Ketolátky (U)
Nadřazené metody: Moč chemicky a morfologicky (U)
Statim: Ano
Jednotka: arb.j.
Žádanka: Rutinní, elektronická, souhrnná
Materiál: Moč
Odběr: Kónická odběrová nádobka 10 ml - pouze na základní chemické vyšetření moči a sedimentu/Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 8 ml
Princip: Reflexní fotometrie
Přístroj: iChem Velocity
Reagencie: Beckman Coulter
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1-2 hodiny
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    0 arb.j.  
Klinický popis:

Ketolátky vznikají oxidací MK (mastných kyselin), v moči se vyskytují typicky u stavů spojených s hladověním (dlouhé lačnění, redukční diety), po dlouhodobém fyzickém výkonu, při opakovaném zvracení, při horečce, při dekompenzaci diabetu zejména 1. typu, v těhotensví (asi 30 % případů). Objeví-li se ketolátky v moči u diabetika 1. typu (na inzulinoterapii), znamená to, že má nedostatek inzulínu a je třeba přizpůsobit jeho dávku. Přítomnost ketolátek v krvi je příčinou metabolické acidózy (MAC).

Ketolátky mají být sledovány u diabetických pacientů s hodnotou glukózy nad 16,7 mmol/l a též při výskytu klinických symptomů diabetické ketoacidózy. Při léčbě glifloziny (inhibitory SGLT2) se může diabetická ketoacidóza vyskytnou i jen při mírně zvýšené glykémii.

Test je nejvíce citlivý ke kys. acetoctové, lehce citlivý k acetonu, ale nedetekuje kys. β-hydroxymáselnou.

V krvi provádíme stanovení BHB (beta-hydroxybutyrátu).

INTERFERENCE:
Falešná pozitivita: ACEI, levodopa, kyselina fenylpyrohroznová (fenylketonurie), silné zbarvení moče, poškození proužku nevhodným zacházením (expozice vzduchem, teplota).
Falešná negativita: při tkáňové hypoxii v šokové stavu (β-hydroxybutyrát nereaguje), dlouhý transport, odběr z močového vaku (mikrobiální rozklad a odpaření ketolátek), velmi nízké pH moče, vysoký příjem kyseliny askorbové.

Související metody a výpočty: Glukóza (U), pH aktuální (B), Beta-hydroxybutyrát (B), Laktát (B), Neměřené anionty korigované, pH (U)


Autor: MUDr. Marie Šolcová
Poslední aktualizace: 21.02.2024