<<< zpět na seznam metod

Močovina (P/S)

Název metody: Močovina (P/S)
Statim: Ano
Klíčová slova: urea
Jednotka: mmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Spektrofotometrie, kinetika, UV enzymová metoda (GMD)
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  < 15 dní 1–8 mmol/l   
  15 dní až < 1 rok 1–6,0  
  > = 1 rok 3–8  
Zdroj RM:
  • Děti: Adeli K., Higgins V., Trajcevski K., White-Al Habeeb N.: The Canadian laboratory initiative on pediatric reference intervals: a CALIPER white paper. Crit Rev Clin Lab Sci 2017, 54(6): 358-413.
  • Dospělí: Rustad P., Felding P., Franzson L. et al.: The Nordic Reference Interval Project 2000: recommended reference intervals for 25 common biochemical properties. Scand J Clin Lab Invest 2004, 64: 271-284.
Klinický popis:

Močovina je produkována v játrech jako konečný metabolit dusíku z aminokyselin a vylučuje se ledvinami. Je úplně filtrována glomerulem a asi 50 % profiltrovaného množství je zpět reabsorbováno v tenké vzestupné části Henleho kličky a sběrných kanálcích, které jsou (na rozdíl od vody) pro ureu prostupné. Tento mechanismus je zásadní pro koncentrační schopnost ledvin.

  • Snížení koncentrace močoviny můžeme pozorovat u selhání jater (amoniak naopak stoupá, viz tam) a u malnutrice (velmi časně patrné u novorozenců a malých dětí).
  • Vysokou koncentraci urey najdeme u akutní a chronické renální insuficience (pro odhad glomerulární filtrace se však nepoužívá - viz tam). Míra zvýšení urey v séru v porovnání s kreatininem (jejich poměr) nám může pomoci při rozhodování, zda jde o prerenální příčinu (např. při dehydrataci; urea je výrazně zvýšená, keatinin méně [disporoporcionální vzestup]: jejich poměr bývá > 100:1) nebo spíše renální příčinu (např. toxické poškození ledvin, nebo onemocnění ledvin; urea i kreatinin jsou proporcionálně zvýšené, jejich poměr bývá < 40:1) selhání ledvin. O něco lepší diagnostické vlastnosti má frakční exkrece urey (viz tam).
    K dalším příčinám zvýšení (obvykle nepřesahujícího 10 mmol/l) urey v séru patří katabolické stavy s vysokým rozpadem proteinů (příčinou zvýšení tedy není porucha funkce ledvin) jako např. popáleniny, šok, trauma nebo zvýšená produkce urey při zvýšeném příjmu proteinů v potravě či při krvácení do gastrointestinálního traktu.
Související metody a výpočty: Frakční exkrece močoviny, Kreatinin (P/S), Odhad glomerulární filtrace, Amoniak (B)


Autor: MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.
Poslední aktualizace: 29.04.2022