<<< zpět na seznam metod

Gamahydroxybutyrát - průkaz (U)

Název metody: Gamahydroxybutyrát - průkaz (U)
Statim: Ano
Klíčová slova: GHB, γ-hydroxymáselná kyselina, 4-hydroxymáselná kyselina
Zkratka: GHB
Jednotka: mg/l
Žádanka: elektronická, speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Množství: 5 ml
Princip: Reakční oblast kazetky využívá vysoce citlivou enzymatickou reakci. Kontakt s pozitivním vzorkem vytváří komplex fialové barvy.
Přístroj: rychlý screeningový kazetový test
Reagencie: Drug-Screen γ-Hydroxybutyric acid (GHB) Test (Urine)
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Poznámka k odběru:

Vzorek moči musí být odebrán do čisté a suché nádoby z plastu nebo skla. Může být použita moč odebraná v jakoukoliv denní dobu. Pokud není testování provedeno okamžitě, vzorek moči může být skladován při -20 - 4 °C po dobu až 72 hodin.

Nevyžaduje se žádná zvláštní úprava moči.

Chlazené vzorky moči by měly před testováním dosáhnout pokojové teploty. Zmrazené vzorky musí být po rozmrazení řádně promíchány. Vzorky nelze rozmrazovat opakovaně.

Referenční meze:
PohlavíVěkCut-offJednotkaPoznámka
    10 mg/l  mg/l  Při překročení výsledek jako pozitivní.

GHB je endogenní neurotransmiter, který je přirozeně produkován lidmi v malém množství 0,5 - 1,0 mg/l.
10 mg/l tedy není referenční mez, ale hladina při jejímž překročení je signalizován pozitivní nález. 

Zdroj RM:

Příbalový leták firmy nal von minden Drug-Screen gama-Hydroxybutyric acid (GHB) Test (Urine). 

Klinický popis:

GHB má v malém množství převážně tlumící účinek na CNS. V medicině se používá jen k léčbě narkolepsie a dříve jako anestetikum u kterého se ale začaly objevovat různé vedlejší účinky - látka má nebezpečný vliv na dýchání i na srdeční činnost. 

GHB a její prekurzory γ-butyrolakton (GBL) a 1,4-butandiol (1,4-BD) se ale často nelegálně zneužívají. Při tom je v popředí uklidňující, euforický, vzrušující účinek, který se ale při vysokých dávkách zvyšuje, díky tomu je GHB známá jako "znásilňovací droga". 

Látku si oblíbily tři skupiny uživatelů: sportovci usilující o zvýšení svalové hmoty, mladí lidé, kteří hledají nové drogy a sexuální násilníci, kteří se snaží uspat své oběti.
GHB se podává orálně, distribuuje se jako rozpustný prášek nebo jako kapalina.

Účinky se dostaví obvykle během 10-20 minut a trvají asi 1-3 hodiny od podání. Jsou silně závislé na dávce. Vyšší dávky vedou k agresivnímu, zmatenému a nesoudnému jednání, může však dojít i k srdeční a dechové nedostatečnosti, dostavuje se extrémní únava a nevolnost. Na události během stavu opojení si uživatelé vůbec nevzpomínají. Vznik fyzické závislosti ani růst tolerance nebyly dosud prokázány, přesto existuje riziko psychické závislosti provázené nepříjemným abstinenčním syndromem.

Související metody a výpočty: Kys. askorbová (U), Etanol (P/S), Toxikologický screening T10 (U)
Další informace:

GHB lze v těle těžko detekovat. Během krátké doby (3-10 hodin) je v těle kompletně absorbována. Vylučuje se hlavně ve formě oxidu uhličitého a vody. Malá část (1-5%) je vylučována nezměněná v moči a umožňuje po krátkou dobu 4 - 5 hodin detekci konzumace GHB ve vzorcích moči.

Příklady možných interferencí:
- Přítomnost většího množství etanolu (nad 1 promile) v moči může ovlivnit výsledky testu GHB
- Extrémně vysoké koncentrace kyseliny askorbové (nad 200 mg/l) vytváří zvýšený barevný odstín. Ve fyziologické oblasti ale žádné problémy nejsou. Při pozitivitě GHB doplňujeme semikvantitativní stanovení kys. askorbové v moči.
- Silně zbarvené vzorky močí, např. vzorky s vysokou koncentrací riboflavinu a hemoglobinu mohou ztížit vyhodnocení testu.
- EDTA, tetraoxalát draselný nebo nízké hodnoty pH mohou negativně ovlivnit intenzitu odstínu testu GHB.  

Odkazy:

Leták výrobce (AJ)

Příbalový leták



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 21.02.2024