<<< zpět na seznam metod

Homocystein (P/S)

Název metody: Homocystein (P/S)
Statim: Ne
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Imunoturbidimetrie, T-P
Dostupnost: Pracovní dny
Odezva: 4h (mimo dobu pohotovosti)
Poznámka k odběru:

Heparinová plazma je vhodnější než sérum. Důležité je co nejrychlejší oddělení plazmy od krvinek, maximálně do 1 hodiny po odběru.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  0–25 let 3 až 10,0 µmol/l  
 ženy > 25 let 4 až 11,0    
muži > 25 let 5 až 14,0    
Zdroj RM:

Zjednodušeno dle:

  1. Adeli K., Higgins V., Trajcevski K., White-Al Habeeb N.: The Canadian laboratory initiative on pediatric reference intervals: a CALIPER white paper. Crit Rev Clin Lab Sci 2017, 54(6): 358-413.
  2. Adeli, K., Higgins, V., Nieuwesteeg, M., Raizman, J. E., Chen, Y., Wong, S. L., & Blais, D. (2015). Complex Reference Values for Endocrine and Special Chemistry Biomarkers across Pediatric, Adult, and Geriatric Ages: Establishment of Robust Pediatric and Adult Reference Intervals on the Basis of the Canadian Health Measures Survey. Clinical Chemistry, 61(8), 1063–1074. https://doi.org/10.1373/clinchem.2015.240523
Klinický popis:

Homocystein je metabolit esenciální aminokyseliny metioninu, ze které vzniká demetylací. Pro opětovnou metylaci homocysteinu na metionin je třeba součinnost vitaminu B12 a kyseliny listové. Proto je někdy homocystein indikován jako souhrnný ukazatel deficitu těchto 2 vitamínů. Častěji však indikujeme měření koncentrace homocysteinu jako rizikového faktoru aterosklerózy. Přestože není tak důležitý jako další rizikové faktory aterosklerozy (hypercholesterolémie, kouření, diabetes mellitus a hypertenze), může být použit jako doplňkový trombotický faktor pro upřesnění rizika kardiovaskulárních komplikací.

Hyperhomocysteinémie se obvykle dělí na:

mírnou 15 až 30 µmol/l
střední 30 až 100 µmol/l
těžkou > 100 µmol/l

Obecně není shoda na cílových hodnotách pro plazmatickou koncentraci homocysteinu. Obvykle se u pacientů se zvýšenou hladinou doporučuje zvýšit příjem vitamínů skupiny B (zejména kyseliny listové a vitamínu B12) v dietě nebo formou doplňků.

 

Související metody a výpočty: Vitamin B12 (P/S), Kyselina listová (P/S)


Autor: MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.
Poslední aktualizace: 29.04.2022