<<< zpět na seznam metod

Kappa index

Název metody: Kappa index
Statim: Ne
Klíčová slova: kappa
Zkratka: kappa index
Jednotka: -
Žádanka: eletronická
Materiál: Krev srážlivá, likvor
Odběr: Sérum s gelem+Sterilní plast bez úpravy (likvor)
Vacuette: Červená (žlutý kroužek) + likvor
Množství:
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Max. 5 dnů (2x týdně - út, čt)
Poznámka k odběru:

Na veškerá cytobiochemická vyšetření je dostačující celkový objem cca 1,5 ml mozkomíšního moku. V případě požadavku na vyšetření intrathékální syntézy imunoglobulinů, hematoencefalické bariéry, oligoklonálních pásů a VLŘ v likvoru včetně kappa indexu je třeba současně zaslat ještě 2 ml nesrážlivé krve (Vacuette s červeným víčkem). 

Referenční meze:

V naší laboratoři nyní využíváme jako cut off pro pozitivitu kappa indexu v diagnostice roztroušené sklerózy hodnotu 6,0 (při senzitivitě 91 % a specifičnosti 96 %). Tato hodnota je v souladu s prací Presslauera a odpovídá výsledkům získaným analýzou vlastních dat. 

Zdroj RM:

Vlastní data.

Hegen, H. et al. Free light chains in the cerebrospinal fluid. Comparison of different methods to determine intrathecal synthesis. Clin. Chem. Lab. Med. 57, 1574–1586 (2019).

Klinický popis:

Stanovení koncentrací volných lehkých řetězců v možkomíšním moku je přínosné zejména v diagnostice roztroušené sklerózy. Jedná se o metodu se srovnatelnou výtěžností jako izoelektrická fokusace, které je stále považována za zlatý standard. V naší laboratoři se provádí izolektrická fokusace pouze ve třídě IgG, proto stanovení koncentrace volných lehkých řetězců kappa může být přínosné zejména v případech, kdy je protilátková tvorba v jiné než IgG třídě, případně u ne zcela jasných nálezů na izoelektrické fokusaci. 

Kappa index má lepší klinickou senzitivitu a specifičnost než vyšetření koncentrace kappa v mozkomíšním moku nebo výpočet kvocientu kappa, tedy poměru koncentrace volných lehkých řetězců kappa v mozkomíšním moku a v séru. 

Kappa index = Qkappa/Qalb 

kde Qkappa je kvocient kappa, tedy poměr koncentrace v mozkomíšním moku a v periferní krvi, analogicky Qalb je kvocient albuminu

V naší laboratoři nyní využíváme jako cut off pro pozitivitu kappa indexu v diagnostice roztroušené sklerózy hodnotu 6,0. Tato hodnota je v souladu s prací Presslauera a odpovídá výsledkům získaným analýzou vlastních dat. 

Odkazy:

Presslauer, S. et al. Kappa Free Light Chains: Diagnostic and Prognostic Relevance in MS and CIS. PLoS ONE 9, (2014).

 



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 31.05.2023