<<< zpět na seznam metod

Kappa-volné lehké řetězce (Csf)

Název metody: Kappa-volné lehké řetězce (Csf)
Statim: Ne
Klíčová slova: kappa
Zkratka: kappa-volné ř.
Jednotka: mg/l
Žádanka: elektronická
Materiál: Mozkomíšní mok
Odběr: Sterilní plast bez úpravy (likvor)
Množství: 2 mL
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Max. 5 dnů (2x týdně - út, čt)
Poznámka k odběru:

Mozkomíšní mok lze zaslat potrubní poštou, ale jedná se o vzácný materiál, a proto je preferován osobní transport.

Na veškerá cytobiochemická vyšetření je dostačující celkový objem cca 1,5 ml mozkomíšního moku. V případě požadavku na vyšetření intrathékální syntézy imunoglobulinů, hematoencefalické bariéry, oligoklonálních pásů a VLŘ v likvoru včetně kappa indexu je třeba současně zaslat ještě 2 ml nesrážlivé krve (Vacuette s červeným víčkem). 

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
         
Klinický popis:

Stanovení koncentrací volných lehkých řetězců v možkomíšním moku je přínosné zejména v diagnostice roztroušené sklerózy. Jedná se o metodu se srovnatelnou výtěžností jako izoelektrická fokusace, které je stále považována za zlatý standard. V naší laboratoři se provádí izolektrická fokusace pouze ve třídě IgG, proto stanovení koncentrace volných lehkých řetězců kappa může být přínosné zejména v případech, kdy je protilátková tvorba v jiné než IgG třídě, případně u ne zcela jasných nálezů na izoelektrické fokusaci. 

Lepší klinickou senzitivitu a specifičnost než vyšetření koncentrace kappa v mozkomíšním moku, nebo pouhý kvocient, tedy poměr koncentrace kappa v mozkomíšním moku a v séru, má výpočet kappa indexu.



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 31.05.2023