<<< zpět na seznam metod

Quetiapin (S)

Název metody: Quetiapin (S)
Nadřazené metody: Antipsychotika (S)
Statim: Ne
Klíčová slova: kvetiapin
Zkratka: QUE
Jednotka: µg/L
Žádanka: Speciální, elektronická
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum bez gelu
Vacuette: Červená (černý kroužek)
Množství: 2 mL
Princip: LC-MS/MS
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1-2 pracovní dny
Poznámka k odběru:

Odběr se provádí před podáním pravidelné dávky. Odběr pro kontrolu chronické terapie je vhodné provést po ustanovení steady state – tj po 2-3 dnech terapie stabilní dávkou.

Referenční meze:
MetodaRozmezíJednotkaPoznámka
Quetiapin 100-500  µg/L  Varovná hodnota: 1000 µg/L
Norquetiapin 100-250    
Poměr metabolit/quetiapin 0,5-3    

 

Zdroj RM:

Hiemke C, Baumann P, Bergemann N, Conca A, Dietmaier O, Egberts K, et al. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: update 2017. Pharmacopsychiatry, 2017

Klinický popis:

Quetiapin je antipsychotikum 2. generace  ze skupiny multireceptorových antagonistů (MARTA). Má široké farmakologické působení na řadu receptorů, má vyšší afinitu k serotoninovým než k dopaminovým receptorům.

Je k dispozici v lékové formě tablet s okamžitým uvolňováním a tablet s postupným uvolňováním (Prolong).

Quetiapin je využíván k léčbě schizofrenie a k léčbě a profylaxi epizod bipolární poruchy. V malých dávkách je někdy podáván k léčbě insomnie. Quetiapin rychle disociuje s dopaminových receptorů a má tak minimální riziko extrapyramidových nežádoucích účinků. Lze jej proto využít s opatrností i u pacientů s Parkinsonovým onemocněním.

Quetiapin je dobře absorbován po perorálním podání s biologickou dostupností 70%. Potrava s vysokým obsahem tuku může ovlivnit absorpci zejména prolognovaných tablet, proto výrobce doporučuje podávat je mimo jídlo. V plazmě je z 83% vázán na bílkoviny. Je metabolizován v játrech cytochromem P450, primárně izoenzymem 3A4, aktivní metabolit norquetiapin vykazuje nižší farmakologickou aktivitu. Metabolity jsou eliminovány renálně. Poločas quetiapinu je přibližně 6-7 hodin, u starších pacientů je eliminace pomalejší.

U quetiapinu je doporučeno provádět měření hladin (Level 2 – recommended) dle aktuálních doporučení. Toxická koncentrace je uváděna nad 1000 µg/L.

Další informace:

Faktor přepočtu: µg/L= 3,83 nmol/L

Nedílnou součástí terapeutického monitorování léčiv je farmakokinetická interpretace naměřené hladiny. Na základě té je pak doporučena vhodná individuální dávka.

Interpretaci hladin psychofarmak provádí pro lochotínská pracoviště Oddělení klinické farmacie Lochotín - kontakt: PharmDr. Jaroslava Červeňová, kl.4192, pro borská pracoviště Oddělení klinické farmacie Bory – kontakt: PharmDr. Lenka Dvířková, kl. 2184

Odkazy:

Quetiapine: Drug information - UpToDate



Autor: PharmDr. Jaroslava Červeňová
Poslední aktualizace: 04.09.2024