<<< zpět na seznam metod

Haloperidol (S)

Název metody: Haloperidol (S)
Nadřazené metody: Antipsychotika (S)
Statim: Ne
Zkratka: HAL
Jednotka: µg/L
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum bez gelu
Vacuette: Červená (černý kroužek)
Množství: 2 mL
Princip: LC-MS/MS
Dostupnost: Po-St-Pá, požadovat lze nepžetržitě
Odezva: 1-2 pracovní dny
Poznámka k odběru:

Odběr se provádí před podáním pravidelné dávky

Referenční meze:
MetodaRozmezíJednotkaPoznámka
Haloperidol  1-10  µg/L  Varovná hodnota: 15 µg/L
Zdroj RM:

Hiemke C, Baumann P, Bergemann N, Conca A, Dietmaier O, Egberts K, et al. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: update 2017. Pharmacopsychiatry, 2017

Klinický popis:

Haloperidol je incizivní antipsychotikum 1.generace. Je silný antagonista centrálních dopaminových D2 receptorů.

Používá se v terapii schizofrenie. Dále má antiagresivní působení, které se využívá v terapii akutního neklidu a agitovanosti. Zůstává standardem v terapii delirií. Nepsychiatrickou indikací je pak využití v terapii a prevenci zvracení jako antiemetikum, kdy antidopaminergní působení na periferii vede k redukci těchto příznaků. Po jeho podání se mohou vyskytnout extrapyramidové nežádoucí účinky, zejména po vyšších dávkách.

Podává se perorálně, v akutních stavech intramuskulárně. Maximálních koncentracích dosahuje v plazmě za 2-6 hodin po perorálním podání, u parenterálního dříve. V plazmě je vázán z 92% na bílkoviny. Metabolizován v játrech. Hlavní cestou metabolizace je CYP450 izoenzym 2D6, částečně i 3A4 zejména ve vyšších koncentracích. Eliminační poločas se pohybuje mezi 12-36 hodin. Vzhledem k polymorfismu izoenzymu 2D6 je rychlost jeho metabolizace interindividuálně značně variabilní. Haloperidol též vykazuje farmakokinetické interakce s inhibitory (např. fluoxetin, azolová antimykotika)  / induktory (např. karbamazepin) těchto enzymů.

Denní dávka haloperidolu nepredikuje spolehlivě jeho plazmatické hladiny. Plazmatické hladiny však odrážejí obsazenost dopaminových D2 receptorů.

Jako toxické hladiny se v literatuře uvádí hodnoty ≥ 15 µg/L, při dlouhodobé terapii však mohou pacienti tolerovat i vyšší hladiny.

Další informace:

Faktor přepočtu: µg/L= 3,76 nmol/L

Nedílnou součástí terapeutického monitorování léčiv je farmakokinetická interpretace naměřené hladiny. Na základě té je pak doporučena vhodná individuální dávka.

Interpretaci hladin psychofarmak provádí pro lochotínská pracoviště Oddělení klinické farmacie Lochotín - kontakt: PharmDr. Jaroslava Červeňová, kl.4192, pro borská pracoviště Oddělení klinické farmacie Bory – kontakt: PharmDr. Lenka Dvířková, kl.2184.

Odkazy:

Haloperidol: Drug information - UpToDate



Autor: PharmDr. Jaroslava Červeňová
Poslední aktualizace: 02.10.2024