<<< zpět na seznam metod

Klozapin (S)

Název metody: Klozapin (S)
Nadřazené metody: Antipsychotika (S)
Statim: Ne
Klíčová slova: Clozapin, Leponex
Zkratka: CLO
Jednotka: μg/L
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum bez gelu
Vacuette: Červená (černý kroužek)
Množství: 2 mL
Princip: LC-MS/MS
Dostupnost: Po-St-Pá, požadovat lze nepžetržitě
Odezva: 1-2 pracovní dny
Poznámka k odběru:

Odběr se provádí před podáním pravidelné dávky.

Odběr pro kontrolu chronické terapie vhodný provést po dosažení steady state – tj. po 7 dnech podávání stabilní dávky.

Referenční meze:
MetodaRozmezíJednotkaPoznámka
Klozapin  350-600  µg/L  Varovná hodnota: 1000 µg/L
Norklozapin      
Poměr metabolit/klozapin 0,4-0,8    
Zdroj RM:

Hiemke C, Baumann P, Bergemann N, Conca A, Dietmaier O, Egberts K, et al. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: update 2017. Pharmacopsychiatry, 2017

Klinický popis:

Klozapin je antipsychotikum 2.generace ze skupiny multireceptorových antagonistů (MARTA). Má široké farmakologické působení na řadu receptorů. Má slabší antidopaminergní působení, má silné účinky antiadrenergní, anticholinergní, antihistaminové a antiserotonergní.

Používá se v terapii schizofrenie a schizoafektivních poruch. Je účinný i u farmakorezistentních pacientů a patří tak mezi záložní antipsychotika.

Klozapin je rychle absorbován po perorálním podání, maximální koncentrace dosahuje za 2-3 hodiny po podání. V plazmě je z 97% vázán na bílkoviny. Biologický poločas má 9-17 hodin, steady state se ustanovuje za 5-7 dní. Metabolizován je v játrech, majoritně izoenzymem 1A2. U kuřáků lze předpokládat rychlejší eliminaci vlivem indukce izoenzymu 1A2. Rychlejší metabolismus mají dále mladší pacienti a muži. Klozapin vykazuje (podobně jako olanzapin) klinicky významné farmakokinetické interakce s inhibitory (např. fluvoxamin, ciprofloxacin) a induktory (např. karbamazepin) izoenzymu 1A2. Při akutním infektu roste hladina klozapinu vlivem inhibice izoenzymu 1A2 prozánětlivými cytokiny, což může vést až k toxickým koncentracím klozapinu.

Terapeutické monitorování plazmatických hladin je u klozapinu silně doporučeno (Level 1 – strongly recommended) dle současných doporučených postupů vzhledem k vysoké interindividuální variabilitě hladin. Cílová terapeutická hladina je v rozmezí  350-600 µg/L. Plazmatická koncentrace koreluje s účinností.

Vyšší koncentrace mohou být spojeny s vyšším rizikem nežádoucích účinků. Koncentrace nad 1000 µg/l jsou signifikantně spojeny s vyšším rizikem zmatenosti, deliria a křečí.

Klinický význam pro interpretaci má i poměr metabolitu k parentní látce. Dle poměru lze interpretovat pravděpodobnou rychlost metabolizace, působení lékové interakce či odhadnout compliance.

Obvykle jsou podávány dávky mezi 150-600 mg/den. Nutná je velmi pomalá titrace při nasazování terapie.

Další informace:

Nedílnou součástí terapeutického monitorování léčiv je farmakokinetická interpretace naměřené hladiny. Na základě té je pak doporučena vhodná individuální dávka.

Interpretaci hladin psychofarmak provádí pro lochotínská pracoviště Oddělení klinické farmacie Lochotín - kontakt: PharmDr. Jaroslava Červeňová, kl.4192, pro borská pracoviště Oddělení klinické farmacie Bory – kontakt: PharmDr. Lenka Dvířková, kl.2184.

Odkazy:

Clozapine: Drug information - UpToDate



Autor: PharmDr. Jaroslava Červeňová
Poslední aktualizace: 02.10.2024