<<< zpět na seznam metod

Aripiprazol (S)

Název metody: Aripiprazol (S)
Nadřazené metody: Antipsychotika (S)
Statim: Ne
Klíčová slova: Abilify
Zkratka: ARI
Jednotka: μg/L
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum bez gelu
Vacuette: Červená (černý kroužek)
Množství: 2 mL
Princip: LC-MS/MS
Dostupnost: Pracovní dny
Odezva: 1-2 pracovní dny
Poznámka k odběru:

Odběr se provádí ráno před podáním pravidelné dávky.

Pro monitoring terapie je třeba náběr provést po ustavení rovnovážné koncentrace (Steady state) – tj.cca za 14 dní při stabilní dávce.

Referenční meze:
MetodaRozmezíJednotkaPoznámka
Aripiprazol 100-350 μg/L  Varovná hodnota: > 1000 μg/L
Aripiprazol + metabolit 150-500 μg/L  
Poměr metabolit/aripiprazol 0,3-0,5    
Zdroj RM:

Hiemke C, Baumann P, Bergemann N, Conca A, Dietmaier O, Egberts K, et al. Consensus Guidelines for Therapeutic Drug Monitoring in Neuropsychopharmacology: update 2017. Pharmacopsychiatry, 2017

Klinický popis:

Aripiprazol je atypické antipsychotikum. Je parciálním agonistou dopaminových D2 receptorů. Svým působením normalizuje dopaminovou aktivitu. Je také parciální agonista serotoninových 5-HT1A, antagonista 5-HT2A, má afinitu i k dalším receptorům.

Používá se v terapii schizofrenie a schizoafektivních poruch. Dále má indikaci u bipolární afektivní poruchy v léčbě a profylaxi manických epizod. Lze ho využít v terapii akutního neklidu. Podává se v jedné denní dávce obvykle v rozmezí 10-30 mg /den.

Dobře se vstřebává po perorálním podání. Maximálních koncentrací dosahuje 3-5 hodin po podání, v případě podání po jídle i později.

U depotních injekcí je maximální koncentrace v krvi dosažena za 5-7 dní.

V plazmě je z 99% vázán na bílkoviny, primárně na albumin.

Metabolizován v játrech. Na metabolizaci se podílí cytochrom P 450 izoenzym 2D6 a 3A4. Vzhledem k polymorfismu izoenzymu 2D6 je rychlost jeho metabolizace interindividuálně značně variabilní. Aripiprazol též vykazuje farmakokinetické interakce s inhibitory (např. fluoxetin, azolová antimykotika)  / induktory (např. karbamazepin) těchto enzymů. Metabolizuje se na aktivní metabolit N-dehydroaripiprazol.

Aripiprazol má velmi dlouhý poločas eliminace – v závislosti na typu metabolizátora 74 - 145 hodin, individuálně i více.

Steady state je dosažen nejdříve po 14 dnech od zahájení terapie.

Jelikož není vylučován ledvinami není nutná úprava dávky při renální insuficienci. V případě hepatální insuficience se doporučuje opatrná titrace.

Toxicita se projevuje výrazněji od koncentrace nad 1000 μg/L, i když nežádoucí učinky se často objevují i u hladin terapeutických. Komatózní koncentrace je popsána při hladinách nad 1900 μg/L.

Mezi časté nežádoucí účinky patří extrapyramidové nežádoucí účinky, objevuje se akatizie, neklid, agitovanost, ztuhlost, tremor. Může se objevit individuálně také sedace, ospalost – častěji po vyšších dávkách, zácpa.

U akutní intoxikace byly pozorované  příznaky zahrnující letargii, zvýšený krevní tlak, somnolenci, tachykardii, nauzeu, zvracení a průjem.

Koncentrace > 1000 μg/L laboratoř neprodleně telefonicky hlásí jako kritickou hodnotu.

 

Další informace:

Nedílnou součástí terapeutického monitorování léčiv je farmakokinetická interpretace naměřené hladiny. Na základě té je pak doporučena vhodná individuální dávka.

Interpretaci hladin psychofarmak provádí pro lochotínská pracoviště Oddělení klinické farmacie Lochotín - kontakt: PharmDr. Jaroslava Červeňová, kl.4192, pro borská pracoviště Oddělení klinické farmacie Bory – kontakt: PharmDr. Lenka Dvířková, kl.2184

Odkazy:

Aripiprazole (oral and long-acting injectable [Abilify Maintena]): Drug information - UpToDate



Autor: PharmDr. Jaroslava Červeňová
Poslední aktualizace: 16.07.2024