<<< zpět na seznam metod

Troponin T - vysoce senzitivní (P)

Název metody: Troponin T - vysoce senzitivní (P)
Statim: Ano
Klíčová slova: Kardiální troponin
Zkratka: hs-cTnT, cTnT
Jednotka: ng/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá
Odběr: Heparinová (Li) plazma s gelem
Množství: 4 ml
Princip: Elektrochemiluminiscence (ECLIA)
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1-2 hodiny
Poznámka k odběru:

Pouze PLAZMA.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  < 6 měsíců < 93 ng/L  
  6 měsíců až 1 rok < 21    
   > 1 rok < 14*    

* Hodnota 99. percentilu zdravé populace je 14 ng/l, nicméně i pacienti s hodnotami mezi 5 a 14 ng/l mají vyšší riziko kardiovaskulárních komplikací (a úmrtí). Např. hodnota < 5 ng/L při přijetí u pacienta s bolestí na hrudi má negativní prediktivní hodnotu 98 %.

Lze rozlišovat 99. percentil pro ženy (9 ng/L) a muže (16 ng/L), ale rozlišení dle pohlaví není v rychlých algoritmech zohledněno.

 

Zdroj RM:
  • Děti: Adeli K., Higgins V., Trajcevski K., White-Al Habeeb N.: The Canadian laboratory initiative on pediatric reference intervals: a CALIPER white paper. Crit Rev Clin Lab Sci 2017, 54(6): 358-413.
  • Dospělí: Roffi, M. et al. (2016). 2015 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation. European Heart Journal, 37(3), 267–315. http://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv320
Klinický popis:

Kardiální troponiny (I nebo T) se používají především v diagnostice akutního infarktu myokardu (AIM). Obecně je lze použít pro detekci poškození myokardu z jakékoliv příčiny (trauma, zánět, multiorgánové selhání, toxické poškození, chronické choroby …). Pro interpretaci je důležité přijmout fakt, že kardiální troponiny se (až na vzácné výjimky) uvolňují pouze z myokardu (nikoliv z kosterního svalu či jiných tkání).

Nové verze souprav na stanovení kardiálních troponinů dokáží detekovat velmi malé koncentrace analytu s velkou přesností (a nazýváme je hypersenzitivní, hsTn). Hypersenzitivní soupravy tak umožňují časnou diagnostiku i vyloučení AIM. V moderních algoritmech pro AIM se využívá (spolu s klinickým obrazem a EKG) kombinace

  • různých rozhodovacích mezí pro vyloučení zařazení pacientů
  • změny koncentrace hsTn v čase (pro AIM je typická dynamika koncentrací, u jiných příčin zvýšení troponinů dynamika chybí).

Podle doporučení ESC z roku 2023 je spolu s hypersenzitivními troponiny vhodné používat zkrácené diagnostické algoritmy, kde se troponiny nabírají při přijetí a za 1 nebo za 3 hodiny. Pro 0/1 hodinový algoritmus při použití hsTnT platí:

  • hodnota < 5 ng/L "vylučuje" AIM (s 98-99% NPV)
  • hodnota > 52 ng/L "zařazuje" pacienta do pozitivní větve (AIM pravděpodobný)
  • změny mezi hodnotou při přijetí a hodnotou 1 hodinu poté nám pomáhají v diferenciální diagnostice zvýšení kardiálních troponinů
    • je-li změna 0/1 >= 5 ng/L, je paceint zařazen do pozitivní větve (AIM pravděpodobný)
    • je-li změna 0/1 < 3 ng/L a absolutní hodnota < 12 ng/l, je pacient "vyřazen" (negativní)
  • všechny ostatní kombinace zařazují pacienta do větve "ostatní", kde je vhodná observace.

Podrobnosti o klinickém zacházení s pacienty s podezřením na AIM a o hodnocení rychlých třídících algoritmů najdete v doporučení ESC (2023). 4. univerzální definice (2018) tyto úvahy doplňuje a najdete ji zde: https://actavia.e-coretvasa.cz/pdfs/cor/2019/02/01.pdf.  

Související metody a výpočty: N-terminální prohormon BNP (P/S)
Další informace:

Hemolýza > 1 g/l může falešně snížit hodnotu hs-cTnT. Toto ovlivnění by mohlo mít vliv na zařazení pacienta při podezření na NSTEMI, zejména v nízkých hodnotách, proto pokud naměříme hodnotu < 5 ng/l a bude přítomna hemolýza > 1 g/l, vydáme "hemolýza" (s poznámkou, že naměřená hodnota byla < 5 ng/l). 


Více o kardiálních troponinech najdete v kurzu Kardiomarkery v klinické praxi.



Autor: MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.
Poslední aktualizace: 20.09.2023