<<< zpět na seznam metod

Trichlorethanol (U)

Název metody: Trichlorethanol (U)
Statim: Ne
Zkratka: TCE
Jednotka: µmol/mmol kreatininu
Žádanka: Speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: Spektrofotometrie
Přístroj: Varian Cary 100
Reagencie: /
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. měsíc
Poznámka k odběru:

Jen pro biologický expoziční test (BET). Dobu odběru vzorku je nutné volit v bezprostřední návaznosti na průběh expozice.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤150 µmol/mmol kreatininu  jen pro BET (u neexponované populace se trichloretanol v moči nevyskytuje) 
Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013

Klinický popis:

Biologický expoziční test (BET) pro monitorování expozice trichlorethylénem (čistírny oděvů, odmašťování např. při výrobě hudebních nástrojů). Akutní otrava se projevuje narkotickými účinky přecházejícími až do bezvědomí při kterém může dojít k útlumu dýchacího centra. Chronická otrava je spojována s pestrými neurastenickými účinky. Může dojít k návyku a zneužívání. Při metabolizmu nejdříve vzniká trichlorethanol a potom kyselina trichloroctová. Pozn.: Vzhledem k biologickému poločasu  (několik desítek hodin) může docházet ke kumulaci dávek trichloetylénu z jednotlivých směn během pracovního týdne. Proto je při monitorování profesionální expozice nutné odebírat vzorek moče v návaznosti na průběh technologie – při kontinuální profesionální expozici se obvykle odebírá vzorek moče na konci pracovní směny ve čtvrtek.

 

Související metody a výpočty:
Další informace:

Komerčně dostupné preparáty obsahující trichlorethylen jsou postupně nahrazovány přípravky s obsahem tetrachlorethylénu, který vykazuje méně závažné negativní vlastnosti.

Odkazy:

Tanaka, S., Ikeda, M.: A method for determination of trichloroethanol and trochloroacetic acid in urine. Brit. J. Industr. Med. 25,1968, p. 214.



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 04.01.2023