<<< zpět na seznam metod

Kyselina mandlová (U)

Název metody: Kyselina mandlová (U)
Statim: Ne
Zkratka: Kys. mandl. U
Jednotka: µmol/mmol kreatininu
Žádanka: Speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: Spektrofotometrie
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. měsíc
Poznámka k odběru:

Aplikace jen pro BET (biologický expoziční test). Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu styrénu (několik hodin) je nutné volit dobu odběru bezprostředně v návaznosti na průběh expozice. Při rovnoměrně rozložené expozici v průběhu pracovního týdne se obvykle volí doba odběru vzorku moče na konci směny ve čtvrtek.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤300 µmol/mmol kreatininu  Nejvýše přípustný limit.
Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013
Pozn.: U biologických expoziční testů se při monitorování profesionální expozice neuvádí referenční meze v standardním biochemickém významu, ale rozhodující je určený nejvýše přípustný limit koncentrace toxické látky ve vzorku moče exponovaného pracovníka. 

Klinický popis:

 

Kyselina mandlová je hlavní metabolit styrénu zachytitelný v moči. Stanovení kyseliny mandlové v moči se proto využívá jako biologický expoziční test (BET) pro monitorování profesionální expozice styrénem (výroba a opravy laminátových předmětů – nádrží, kajaků apod.).
Styrén má narkotický účinek, při chronické expozici se pozorují bolesti hlavy, únavnost, spavost a trávicí obtíže, dráždí spojivky i kůži. Při akutní otravě může dojít až k úmrtí.

 

Odkazy:

Engstrom, K., Harkonen, H., Kalliokoski, P and Rantanen, J.: Urinary mandelic acid concentration after occupational exposure to styrene and its use as a biological exposure test. Scand. J. Work. Env. Health 2: 21, 1976  



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 01.02.2024