Název metody: | Frakční exkrece amylázy | ||||||||||
Nadřazené metody: | Kreatinin (P/S), Kreatinin (U), Alfa-amyláza (AMS) (U), Alfa-amyláza (AMS) (P/S) | ||||||||||
Statim: | Ano | ||||||||||
Klíčová slova: | Frakční exkrece amylasy, frakční exkrece alfa-amylázy, frakční exkrece alfa-amylasy, frakční exkrece α-amylázy, frakční exkrece α-amylasy | ||||||||||
Zkratka: | Fr. exkr. AMS, FE AMS | ||||||||||
Jednotka: | - | ||||||||||
Materiál: | Krev nesrážlivá/srážlivá, moč | ||||||||||
Odběr: | /+ | ||||||||||
Vacuette: | Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek), žlutá | ||||||||||
Množství: | 4 ml + 5 ml | ||||||||||
Dostupnost: | Nepřetržitě | ||||||||||
Odezva: | Statim: 2h, Rutina: 4h | ||||||||||
Poznámka k odběru: | K výpočtu je nutno stanovit koncentraci kreatininu a amylázy v plazmě/séru a moči. Koncentrace v moči lze stanovit z náhodného vzorku nebo krátkodobého sběru – nad 4h, který je upřednostňován. Není nutno uvádět diurézu. Pozor na kontaminaci vzorků slinami. |
||||||||||
Referenční meze: |
Pozn.: ≥ 1 %
|
||||||||||
Zdroj RM: | Racek J. et al.: Klinická biochemie. Galén 2006: str. 87. ISBN 80-7262-324-9. Zdroj výpočtu (FE obecně): Jabor A. a kol.: Vnitřní prostředí. 1. vydání. Grada 2008: str. 240. ISBN: 978-80-247-1221-5.
|
||||||||||
Klinický popis: | FE AMS = (U AMS x P/S kreat.)/(P/S AMS x U kreat.) Frakční exkrece amylázy je výpočet, který udává, jaký podíl amylázy z jejího celkového množství, které bylo odstraněno ledvinami z krve (glomerulární filtrací), se skutečně vyloučil do moči. Vyšetření může být cenné při zjišťování příčiny zvýšené aktivity amylázy v krvi (plazmě/séru). Příčiny zvýšení aktivity AMS jsou 2 základní:
Makroamylazémie vzniká navázáním AMS na nějaký nosič (např. imunoglobulin), čímž vzniká makromolekula, která neprojde glomerulárním filtrem v ledvinách. Podezření na makroamylazémii je při FE AMS < 1 %.
|
||||||||||
Související metody a výpočty: | Lipáza (LPS) (P/S), Makroamyláza (MakroAMS) - průkaz (P/S), Alfa-amyláza (AMS) (U), Alfa-amyláza (AMS) (P/S) | ||||||||||
Odkazy: |