<<< zpět na seznam metod

Erytrocyty (Csf)

Název metody: Erytrocyty (Csf)
Nadřazené metody: Cytologický obraz (Csf)
Statim: Ano
Jednotka: 10^6/l
Žádanka: Speciální, elektronická
Materiál: Mozkomíšní mok
Odběr: Sterilní plast bez úpravy (likvor)
Množství: 2 ml
Princip: Kvantitativní cytologie mikroskopicky
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1 hodina
Poznámka k odběru:

Mozkomíšní mok lze zaslat potrubní poštou, ale jedná se o vzácný materiál, a proto je preferován osobní transport.

Na veškerá cytobiochemická vyšetření je dostačující celkový objem cca 1,5 ml mozkomíšního moku. V případě požadavku na vyšetření intrathékální syntézy imunoglobulinů, hematoencefalické bariéry a oligoklonálních pásů je třeba současně zaslat ještě 2 ml nesrážlivé krve (Vacuette s červeným víčkem). V případě, že je pomýšlenu na onkologickou diagnózu se snahou o záchyt nádorových elementů v likvoru, je třeba toto uvést do poznámky na žádanku a ideálně zaslat větší objem likvoru (cca 10 ml).

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    0 10^6/l  

 

Zdroj RM:

Thomas L. et al.: Clinical Laboratory Diagnostics. Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. First Edition. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main, Germany 1998: str. 1312. ISBN: 3-9805215-4-0.

 

Klinický popis:

Udává počet erytrocytů v mozkomíšním moku. Stanovuje se v nativnílm likvoru ve Fuchs-Rosenthalově komůrce. Fyziologicky nejsou erytrocyty v mozkomíšním moku přítomny. Nejčastější příčinou přítomnosti erytrocytů je arteficiální příměs při poranění cév během lumbální punkce, v tomto případě však dochází postupně k čeření likvoru a úbytku erytrocytů v dalších porcích. Mezi méně časté příčiny patří přítomnost erytrocytů při relativně čerstvém krvácení do likvorových cest, popř. u pacientů po neurochirurgických výkonech.



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 30.01.2023