<<< zpět na seznam metod

Volné lehké řetězce (S)

Název metody: Volné lehké řetězce (S)
Podřazené metody: Kappa/Lambda index, Kappa-volné lehké řetězce (S), Lambda-volné lehké řetězce (S)
Statim: Ano
Klíčová slova: FLC, Freelite, VLŘ, kappa, lambda
Jednotka: mg/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum s gelem
Vacuette: Červená (žlutý kroužek)
Množství: 2 ml
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Max. 5 dnů
Poznámka k odběru:

Ke stanovení nejsou vhodná vysoce hemolytická a lipemická séra a dále séra s vysokou koncentrací cirkulujících imunokomplexů. Stabilita při 2-8°C: 21 dnů.

Referenční meze:

viz Podřazené metody

Klinický popis:

Imunochemické stanovení VLŘ (polyklonálních i monoklonálních) metodikou Freelite®. Využívá se v diagnostice a monitorování monoklonálních gamapatií (v kombinaci s ELFO séra, imunofixací séra a moče) - zejména oligo/non-sekreční a doutnající formy mnohočetného myelomu (MM), MM z lehkých řetězců, nemoci z ukládání lehkých řetězců, AL-amyloidózy. Stanovení se uplatňuje v hodnocení léčebné odpovědi a rizika progrese MGUS. Součástí interpretace je zhodnocení indexu K/L (index klonality). K polyklonálnímu zvýšení dochází při zánětech, autoimunitních onemocněních, jaterním a renálním selhání.

Související metody a výpočty: Imunofixace (M-protein) (S), Elektroforéza sérových bílkovin (S), Bence-Jones bílkovina (U)
Další informace:

 

Odkazy:

International Myeloma Working Group (IMWG) Guidelines for Serum Free Light Chain Analysis in Multiple Myeloma and Related Disorders (online, 2010)

Dispenzieri, A., R. Kyle, G. Merlini, J. S. Miguel, H. Ludwig, R. Hajek, A. Palumbo, et al. 2008. „International Myeloma Working Group Guidelines for Serum-Free Light Chain Analysis in Multiple Myeloma and Related Disorders". Leukemia 23 (2): 215–24. doi:10.1038/leu.2008.307.



Autor: PharmDr. Michal Vostrý  
Poslední aktualizace: 16.12.2023