<<< zpět na seznam metod

Celková bílkovina (Csf)

Název metody: Celková bílkovina (Csf)
Statim: Ano
Klíčová slova: Proteinorachie
Jednotka: g/l
Žádanka: Speciální, elektronická
Materiál: Mozkomíšní mok
Odběr: Sterilní plast bez úpravy (likvor)
Množství: 2 ml
Princip: Turbidimetrie, T-P, benzetoniumchlorid
Přístroj: Roche c702
Reagencie: Roche
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1 hodina
Poznámka k odběru:

Mozkomíšní mok lze zaslat potrubní poštou, ale jedná se o vzácný materiál, a proto je preferován osobní transport.

Na veškerá cytobiochemická vyšetření je dostačující celkový objem cca 1,5 ml mozkomíšního moku. V případě požadavku na vyšetření intrathékální syntézy imunoglobulinů, hematoencefalické bariéry a oligoklonálních pásů je třeba současně zaslat ještě 2 ml nesrážlivé krve (Vacuette s červeným víčkem). V případě, že je pomýšlenu na onkologickou diagnózu se snahou o záchyt nádorových elementů v likvoru, je třeba toto uvést do poznámky na žádanku a ideálně zaslat větší objem likvoru (cca 10 ml).

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  < 2 měsíce < 1,1 g/l  
  2–4 měsíce < 0,8    
  4 měsíce–14 let < 0,3    
  14–18 let < 0,4    
  18–30 let < 0,5    
  > 30 let < 0,6    
Zdroj RM:

Wong M, Schlaggar BL, Buller RS, Storch GA, Landt M. Cerebrospinal Fluid Protein Concentration in Pediatric Patients: Defining Clinically Relevant Reference Values. Arch Pediatr Adolesc Med. 2000 Aug 1;154(8):827–31.

Hegen H, Auer M, Zeileis A, Deisenhammer F. Upper reference limits for cerebrospinal fluid total protein and albumin quotient based on a large cohort of control patients: implications for increased clinical specificity. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM). 2015;54(2):285–292.

 

Klinický popis:

Koncentrace celkové bílkoviny v mozkomíšním moku se využívá zejména v diagnostice a diferenciální diagnostice zánětlivých afekcí CNS. Při zánětu purulentního charakteru je popisována výrazně zvýšená proteinorachie (nad 2,5 g/l), při zánětech serozního charakteru je proteinorachie zvýšena mírně, případně může nabývat normálních hodnot.

Hodnotu celkové bílkoviny v mozkomíšním moku je však nutno posuzovat v kontextu s klinickým obrazem a výsledky dalších laboratorních vyšetření.



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 30.01.2023