<<< zpět na seznam metod

Bilirubin novorozenecký (B)

Název metody: Bilirubin novorozenecký (B)
Nadřazené metody: ABR a krevní plyny (B)
Statim: Ano
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická, souhrnná
Materiál: Krev nesrážlivá
Odběr: Stříkačka / Kapilára AK-fix - arteriální (venózní) krev / Kapilára
Množství: 2 ml - stříkačka, 200 µl - kapilára AK-fix; 185 µl - PLASTOVÁ kapilára
Princip: Přímá spektrofotometrie
Přístroj: ABL 835
Reagencie: Radiometer
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Poznámka k odběru:

Vzorek by měl být chráněn před světlem.

Principem metody je přímá spektrofometrie, při přítomnosti karotenoidů v krvi však dochází při vlnových délkách užívaných při analýze k interferenci, proto tato metodika stanovení koncentrace bilirubinu není použitelná od zavedení příkrmů (obvykle od cca 6. měsíce věku).

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotka
  0–1 den ≤100 µmol/l
  1–2 dny ≤150  
  2–10 dnů ≤200  
  10 dnů–5 let ≤15  
Zdroj RM:

Rennie J, Burman-Roy S, Murphy MS. Neonatal jaundice: summary of NICE guidance. BMJ [Internet]. 2010 May 19 [cited 2021 Jan 8];340. Available from: https://www.bmj.com/content/340/bmj.c2409

Klinický popis:

Mezi základní indikace stanovení patří sledování novorozeneckého „fyziologického“ ikteru (nejčastější příčina novorozenecké hyperbilirubinémie). V tomto věku se však mohou vyskytovat hyperbilirubinémie rozličné etiologie (např. hemolytická nemoc novorozence, konjugovaná hyperbilirubinémie při atrézii žlučových cest atd.). K následné diagnostice je třeba užití dalších biochemických testů vyšetření.

Hodnoty nad 300 umo/l jsou hlášeny vzhledem k vyšší pravděpodobnosti vzniku jádrového ikteru a ireverzibilního poškození mozkové tkáně, avšak "toxické" hodnoty jsou individuální (např. v závislosti na zralosti novorozence).

V laboratoři se běžně stanovuje bilirubin celkový a přímý. Celkový bilirubin tvoří bilirubin nekonjugovaný, nepřímý, a konjugovaný, přímý. Ve většině případů je přímý bilirubin tvořen prakticky pouze bilirubinem konjugovaným a malým množstvím nekonjugovaného. V některých případech může být součástí přímého bilirubinu rovněž delta bilirubin, což je bilirubin kovalentně vázaný na albumin, a díky této vazbě má i delší poločas (19 dnů), a u novorozenců fotodegradační produkty bilirubinu, které vznikají již po čtyřhodinové fototerapii a mohou tvořit až 20-35 % bilirubinu.

Související metody a výpočty: Bilirubin celkový (P/S)
Odkazy:

http://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/novorozenecky-ikterus-308641



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 29.04.2022