<<< zpět na seznam metod

Bilirubin celkový (P/S)

Název metody: Bilirubin celkový (P/S)
Statim: Ano
Zkratka: Bil.celk
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Spektrofotometrie, T-P, diazometoda
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Poznámka k odběru:

Zabraňte hemolýze. Vzorek by měl být chráněn před světlem. Účinkem intenzivního slunečního záření dochází k poklesu koncentrace bilirubinu až o 30 – 50 % za 1 h.

 

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  0–1 den ≤100 µmol/l  
  2–10 dnů ≤200    
  10 dnů–5 let ≤10    
  5–10 let  ≤20    
  > 10 let ≤25    

 

Referenční meze v těhotenství:
TrimestrRozmezíJednotka
I. <7,0  µmol/l
II. <14,0   
III. <19,0   
Zdroj RM:

Rennie J, Burman-Roy S, Murphy MS. Neonatal jaundice: summary of NICE guidance. BMJ [Internet]. 2010 May 19 [cited 2021 Jan 8];340. Available from: https://www.bmj.com/content/340/bmj.c2409

Adeli K., Higgins V., Trajcevski K., White-Al Habeeb N.: The Canadian laboratory initiative on pediatric reference intervals: a CALIPER white paper. Crit Rev Clin Lab Sci 2017, 54(6): 358-413.

Rustad P., Felding P., Franzson L. et al.: The Nordic Reference Interval Project 2000: recommended reference intervals for 25 common biochemical properties. Scand J Clin Lab Invest 2004, 64: 271-284.

UpToDate 2024: Reference intervals in pregnancy.

 

Klinický popis:

Bilirubin vzniká z hemu převážně při zániku erytrocytů, méně rozpadem jiných sloučenin obsahujících hem (myoglobin, cytochromy, kataláza). Vzniklý (nekonjugovaný, nepřímý) bilirubin je transportován vázaný na albumin do jater, kde je enzymaticky konjugován enzymem UDP-glukuronyltransferázou s kyselinou glukuronovou za vzniku konjugovaného (přímého) bilirubinu, který je ve vodě rozpustný. Konjugovaný bilirubin je žlučí vyloučen do střeva, kde činností bakterií vznikají další žlučová barviva.

V laboratoři se běžně stanovuje bilirubin celkový a přímý. Celkový bilirubin tvoří bilirubin nekonjugovaný, nepřímý, a konjugovaný, přímý. Ve většině případů je přímý bilirubin tvořen prakticky pouze bilirubinem konjugovaným a malým množstvím nekonjugovaného. V některých případech může být součástí přímého bilirubinu rovněž delta bilirubin, což je bilirubin kovalentně vázaný na albumin, a díky této vazbě má i delší poločas (19 dnů), a u novorozenců fotodegradační produkty bilirubinu, které vznikají již po čtyřhodinové fototerapii a mohou tvořit až 20-35 % bilirubinu.

Stanovení koncentrace bilirubinu současně se stanovením koncentrace konjugovaného bilirubinu a dalších parametrů se využívá v diferenciální diagnostice ikteru.

Příčiny zvýšení bilirubinu (hyperbilirubinémie) jsou

- převážně nekonjugované (prehepatální) - např. novorozenecký ikterus, hemolytické typy ikteru, Gilbertův syndrom

- převážně smíšené (poškození jater různé etiologie - cirhóza, infekční hepatitidy)

- převážně konjugované (posthepatální) - obstrukce žlučových cest – např. litiázou, nádorem

Interference: Vzorky obsahující indocyaninovou zeleň by neměly být analyzovány, protože může dojít k falešnému vzestupu koncentrace celkového bilirubinu až o 420%.

Interference LIH (lipémií, ikteritou, hemolýzou): hemolýza

 

Související metody a výpočty: Urobilinogen (U), Bilirubin (U), Bilirubin konjugovaný (P/S), Bilirubin novorozenecký (B)


Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 28.03.2024