<<< zpět na seznam metod

Bezsacharidový transferin (CDT) (S)

Název metody: Bezsacharidový transferin (CDT) (S)
Statim: Ne
Klíčová slova: karbohydrátdeficientní transferin, CD transferin
Zkratka: CDT
Jednotka:
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev srážlivá
Odběr: Sérum s gelem
Vacuette: Červená (žlutý kroužek)
Množství: 2 ml
Princip: Kapilární elektroforéza
Přístroj: Minicap Sebia
Reagencie: Sebia
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Max. 2 týdny ( 1x za 14 dní obv. středa)
Poznámka k odběru:

POUZE SÉRUM

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤ 0,02    bezrozměrová jednotka; část z celku (v procentech je to 2 %) 

Výsledky CDT získané pomocí metod kalibrovaných na referenční metodu (HPLC) se nazývají CDTIFCC. Horní hranice referenčního intervalu pro CDTIFCC je 0,017. Navrhovaná mezní hodnota pro CDTIFCC je 0,02. Tato hodnota je založena na horní referenční hranici, ke které je ještě přidaná nejistota měření. To znamená, že výsledek CDTIFCC 0,02 je považován za nejvyšší možnou očekávanou hodnotu bez dlouhodobé nadměrné konzumace alkoholu s ohledem na všechny zdroje nepřesnosti.

Z toho vyplývá, že výsledky analýzy CDTIFCC jsou následující:

CDTIFCC ≤ 0,017 : normální výsledek

CDTIFCC > 0,018 a ≤ 0,02 : neprůkazný výsledek

CDTIFCC > 0,02 : patologický výsledek

 

Referenční meze v těhotenství:
TrimestrRozmezíJednotka
I.  ≤ 0,02  bezrozměrová jednotka; část z celku (v procentech je to 2 %)
II.  ≤ 0,024  
III.  ≤ 0,025  

Hodnoty v těhotenství (2. a 3. trimestr) jsou vyšší. Nejde o referenční rozmezí, ale o cut-off hodnotu (podobně jako u netěhotných), která maximalizuje specifičnost (po překročení hodnoty je velmi pravděpodobné, že těhotná pravidelně pije významné množství alkoholu).

Zdroj RM:

Dospělí

Wielders, J., Helander, A., Deenmamode, J., Anton, R., Bianchi, V., Weykamp, C., Whitfield, J., Schellenberg, F. (2017). IFCC statement: International standardization of CDT measurement leads to significant changes and improvements in 2018. DOI: 10.13140

Těhotné

Göttgens, Eva-Leonne, Laurens Haverkate, Marloes Langelaan, Simone Lunshof, Annemiek M. C. P. Joosen, Adriaan J. van Gammeren, Jasper A. Remijn, Antonius A. M. Ermens, and Leo H. J. Jacobs. 2023. “Defining Trimester-Specific Reference Intervals for Carbohydrate Deficient Transferrin in Pregnant Women.” Clinica Chimica Acta; International Journal of Clinical Chemistry 554 (December): 117748

Klinický popis:

Marker abusu alkoholu. Transferin obsahuje jako glykoprotein ve své molekule obvykle 4-6 zbytků kyseliny sialové. Při chronické středně až těžce zvýšené spotřebě etanolu (50-80 g alkoholu/den po dobu 2-3 týdnů) se zvyšuje podíl transferinu, v jehož struktuře kyselina sialová chybí - tzv. karbohydrát deficientní transferin (CDT). Nejvíce zastoupené formy jsou asialotransferin, monosialotransferin a disialotransferin. Disialotransferin nejlépe reflektuje chronickou spotřebu etanolu. Použitá metoda kvantifikuje disialotransferin jako procento ze všech detekovaných forem transferinu.

Je známo, že obezita, anémie a onemocnění jater (cirhóza) snižuje CDT, naopak drobné zvýšení nacházíme u žen (hodnoty kolem 1 %) ve fertilním věku a významnější zvýšení v těhotenství (hodnoty kolem 1,6 %). Zvýšené hodnoty rovněž nacházíme u vrozených poruch glykosylace. Některé genetické varianty transferinu znemožňují CDT spolehlivě stanovit.

Při diagnostice abuzu alkoholu můžeme použít i další laboratorní markery: etylglukuronid v moči nebo nespecificky objem erytrocytů a GGT. V porovnání s etylglukuronidem je CDT méně citlivý (senzitivita např. kolem 50 % při specifičnosti 90 % při cut-off hodnotě 2 %), nelze jej použít pro detekci menšího množstvé požitého etanolu nebo pro krátkodobou spotřebu etanolu.

Související metody a výpočty: Etanol (P/S), Etylglukuronid (U), Gama-glutamyltransferáza (GGT) (P/S), Střední objem erytrocytů (B)


Autor: MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.
Poslední aktualizace: 31.03.2024