<<< zpět na seznam metod

C-reaktivní protein (CRP) POCT (B)

Název metody: C-reaktivní protein (CRP) POCT (B)
Statim: Ano
Zkratka: CRP
Jednotka: mg/L
Materiál:
Odběr: kapilární krev
Množství: kapka krve (cca 60 uL)
Princip: Imunoturbidimetrie
Přístroj: QuikRead go (firma Aidan)
Dostupnost: nepřetržitě
Odezva:
Poznámka k odběru:

Vyšetření se provádí z kapilární krve, která se odebere do příslušné kapiláry s pístem.

Kapilární odběr na vyšetření CRP se provádí z bříška prstu, u novorozenců a kojenců z patičky.

Doporučuje se odebírat krev z postranních částí konečků prstů. K odběru lze použít jakýkoliv prst. Pacient by měl mít ruce umyté teplou vodou a mýdlem a poté důkladně osušené. Místo vpichu musí být dobře prokrvené (teplá voda, zábal), odběry z cyanotických, podchlazených prstů se stázou krve nemohou být použité. Místo vpichu musí být dezinfikováno. Dezinfekci je nutné nechat dobře zaschnout, místo odběru musí být před vpichem zcela suché.  Vpich musí být dostatečně hluboký, aby krev volně vytékala. Při odběru je třeba se vyhnout násilnému vytlačování krve z prstu, aby nedošlo ke kontaminaci krve neurčitým množstvím tkáňového moku. První kapka musí být odstraněna do čtverce nebo tampónu.

U novorozenců a kojenců odeberte krev získanou kožním vpichem do postranní části patičky dítěte; vpich uprostřed patičky je zakázaný vzhledem k nebezpečí poranění patní kosti. Z téhož důvodu by se neměla užívat lanceta delší než 2,4 mm; vpich musí být ale dostatečně hluboký, aby krev volně vytékala, je nutné se vyvarovat nadměrného „ždímání“ krve. Patičku je nutné vydezinfikovat a poté nechat zcela oschnout. Vpich musí být veden kolmo k ploše chodidla. Vpich se nesmí provádět dvakrát do stejného místa. Před odběrem můžete zlepšit prokrvení patičky tím, že ji opatrně zahřejete.

U malých dětí je prováděn odběr kapilární krve z prstu ruky; i zde je třeba provést vpich do laterální strany bříška prstu.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
     < 3  mg/L  
Referenční meze v těhotenství:
TrimestrRozmezíJednotka
I.  mg/L
II. <20,0   
III. <8,0   
Zdroj RM:

Příbalová informace výrobce.

UpToDate 2024: Reference intervals in pregnancy.

Klinický popis:

C‑reaktivní protein (CRP) patří mezi reaktanty akutní fáze s rychlou odpovědí, je produkován játry. Jeho koncentrace se zvyšuje již 6 hodin od počátku zánětlivého procesu nebo jiného náhlého poškození tkání. Maxima dosahuje za 24‑48 hodin. Koncentrace vzrůstá až několikasetkrát oproti fyziologické hodnotě. Poločas je cca 20 hodin.                      

Stanovení CRP v séru/plazmě se využívá k diagnostice a monitorování infekčních onemocnění, případně ke sledování odezvy na terapii. Nejvýraznější změny koncentrace vyvolává bakteriální zánět (koncentrace CRP může stoupnout až na hodnoty několika set mg/l), u virových zánětů je nárůst malý, obvykle do 100 mg/l.

Nevýhodou je nespecifičnost, a proto by výsledek neměl být interpretován bez klinického kontextu (mezi další příčiny elevace hladiny patří např. Crohnova choroba - zvýšení CRP koreluje s aktivitou onemocnění, infarkt myokardu, generalizace maligních onemocnění, systémový lupus erythematodes apod.). Elevace v uvedených případech však obvykle nepřesahuje hodnoty kolem 100 mg/l.

CRP neprochází placentární bariérou a jeho koncentrace v séru novorozence tedy není závislá na koncentraci CRP matky.

Zvýšené hodnoty CRP se vyskytují v druhém a třetím trimestru těhotenství, u novorozenců (3. den až 15 mg/l) a kojenců (do 10 mg/l). Zvýšení bývá pozorováno u kuřáků (až 20 mg/l) a po nadměrné fyzické zátěži (např. absolvování maratonu). Nevýrazné zvýšení hladiny v séru/plazmě může souviset se stárnutím, hypertenzí, abúzem alkoholu, konzumací kávy, diabetem, dietou a životním stylem.

Další informace:

Měřící rozmezí pro vzorky plné krve je 0,5 - 200 mg/L při hodnotě hematokritu 40 %. Je-li hematokrit nižší nebo vyšší než 40 %, měřící rozsah se mění (při nižší hodnotě hematokritu měřící rozsah klesá, při vyšší hodnotě hematokritu měřící rozsah stoupá).

Interference: Nejsou dokumentovány interference pro hodnoty bilirubinu 9/L, vitaminu C

Odkazy:

https://www.uptodate.com/contents/acute-phase-reactants#H11

 



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 22.04.2024