<<< zpět na seznam metod

Glukóza POCT (B)

Název metody: Glukóza POCT (B)
Statim: Ano
Jednotka: mmol/L
Materiál:
Odběr: kapilární krev
Množství: kapka krve - cca 0,6 uL
Princip: ampérometrie (GDH)
Přístroj: Glukometr Accu-Check Inform II
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva:
Poznámka k odběru:

Odběr se provádí z bříška prstu nebo patičky (u novorozenců a kojenců). Odběrové místo musí být dobře prokrvené (prohřáté), bez cyanózy, jizev, otoku. Dezinfekce v místě odběru musí být zaschlá. Místo odběru nesmíme nadměrně mačkat; první kapku krve otřeme do čtverce nebo tampónu, další kapku naneseme na testovací proužek. 

Zdroje chyb při odběru

  • Stopy krve nebo zbytky mastnoty z krémů či mýdlových výrobků na prstech mohou kontaminovat vzorek a vést k naměření nesprávných výsledků. Místo vpichu důkladně umyjte a opláchněte velkým množstvím vody. 
  • Zbytky vody nebo dezinfekčního prostředku na kůži mohou zředit kapku krve (velikost vzorku 0,6 µL) a vést k naměření nesprávných výsledků. Některé dezinfekční prostředky mohou interferovat a způsobit naměření falešně vyšších koncentrací. Po umytí a dezinfekci místa vpichu se před provedením vpichu lancetou a odběrem vzorku kapilární krve přesvědčte, že pacientova kůže je zcela suchá. 
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  < 1 den  2,2-6,4  mmol/L  
  1-30 dní  2,6-6,5    
  > 30 dní  3,9-5,5    

Pozn.: Výsledky Glu z plné krve vydávané systémem Accu-Check Inform II jsou dle doporučení IFCC korigovány a odpovídají plazmatickým hladinám (výsledky Glu z POCT GEM 5000 nejsou přepočteny na plazmu a jsou oproti POCT glukometrům Accu-Chek systematicky nižší, koeficient pro přepočet glykémie měřené na GEM: 1,11).

Referenční meze v těhotenství:

 

TrimestrRozmezíJednotka
I.  3,6-5,1  mmol/L
II.  3,6-5,1  
III.  3,6-5,1  

Po celou dobu těhotenství je fyziologická hodnota glykémie nalačno <5,1 mmol/L; glukóza nalačno je o 10-30% nižší a po jídle naopak o 2-10% vyšší než u zdravých netěhotných žen.

Zdroj RM:

Soldin S.J., Brugnara C., Wong E.C.: Pediatric Reference Intervals. Sixth Edition. AACC Press 2007: str. 108. ISBN 978-1-59425-067-5.

Thomas, L. a kol., Clinical Laboratory Diagnostics. Use and Assessment of Clinical Laboratory Results.,TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main, Germany, 1998. ISBN 3-9805215-4-0, 1527 stran, str. 132.

Thomas,L., Clinical Laboratory Diagnostics, 1. vydání, 1998, str. 1111 + konsensus ÚKBH (změny v těhotenství).

UpToDate 2024: Reference intervals in pregnancy + konsenzus ÚKBH

Klinický popis:

Glykémie stanovená na glukometru Accu-Check Inform II slouží pouze ke kontrole diabetika. Tuto hodnotu není možné použít ke stanovení diagnózy DM (viz glukóza/P).

Glykémie ≤2,5 mmol/L je považována za kritickou hodnotu a musí být okamžitě hlášena ošetřujícímu lékaři. 

 

Související metody a výpočty: Glukóza (P), Glukóza (P/S), Glukóza - ABR (B)
Další informace:

Omezení

  • Koncentrace galaktózy v krvi >0,83 mmol/L (>15 mg/dL) vedou k chybně zvýšeným výsledkům měření glukózy (zvýšení až o 10 mmol/L).
  • Koncentrace triacylglycerolů >20,3 mmol/L (>1800 mg/dL) mohou způsobit zvýšení výsledků glukózy.
  • Intravenózní infuze kyseliny askorbové, při které dosáhne koncentrace kyseliny askorbové v krvi >0,17 mmol/L (>3 mg/dL) může vést k chybně zvýšeným výsledkům glykemie.
  • Pokud má pacient poškozenou funkci periferního oběhu, odběr kapilární krve ze schválených míst se nedoporučuje, protože by výsledky nemusely přesně odrážet hladinu glukózy. K tomu může dojít v následujících situacích: těžká dehydratace v důsledku diabetické ketoacidózy či hyperglykemického, hyperosmolárního a neketotického syndromu, hypotenze, šoku, dekompenzované srdeční selhání (třída NYHA IV) či okluzivní onemocnění periferních arterií
  • Hematokrit se musí pohybovat mezi 10 a 65 %.

 



Autor: MUDr. Hana Bernášková
Poslední aktualizace: 19.04.2024