<<< zpět na seznam metod

Hemoglobin volný (P)

Název metody: Hemoglobin volný (P)
Statim: Ano
Klíčová slova: Volný hemoglobin v plazmě; hemoglobin volný - výpočet; plasma free hemoglobin
Zkratka: HbV
Jednotka: mg/l
Žádanka: Elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá
Odběr: Heparinová (Li) plazma s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek)
Množství:
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Poznámka k odběru:

″Šetrný odběr″ k zabránění hemolýzy in vitro. Ze stejného důvodu neposílat potrubní poštou. Upřednostněte náběr do zelené vakuetky, v červené (vlivem dodatečného srážení a pozdější analýzy) muže dojít k arteficiálnímu zvýšení koncentrace volného hemoglobinu v důsledku in vitro hemolýzy. Okamžitý transport do laboratoře osobní donáškou.

Referenční meze:
RozmezíJednotka

Poznámka

< 50 mg/l fyziologicky

U pacientů s mechanickou oběhovou podporou se jako cut-off pro volný hemoglobin udává hodnota < 400 mg/l. Při vyšší koncentraci volného hemoglobinu roste riziko orgánového poškození následkem hemolýzy.

Zdroj RM:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17434440.2022.2108319

Zdroj výpočtu:

https://www2.ikem.cz/plm/30454

 

Klinický popis:

Při intravaskulární hemolýze dochází k uvolnění hemoglobinu z rozpadlých erytrocytů do krve (plazmy), kde se hemoglobin váže na haptoglobin. Vytvořením tohoto komplexu (hemoglobin-haptoglobin) tělo brání ztrátám hemoglobinu, resp. železa v něm obsaženého, močí; komplex má takovou velikost, že se glomerulem volně nepřefiltruje. V případě vyšší míry hemolýzy, kdy již nestačí kapacita haptoglobinového systému, zůstává v plazmě volný hemoglobin, který se ztrácí močí ven z těla (hemoglobinurie).

Ke stanovení koncentrace volného hemoglobinu v plazmě lze s výhodou využít výpočet navázaný na měření sérového hemolytického indexu, protože tento je automaticky měřen prakticky u každého běžného vzorku analyzovaného v laboratoři.

volný Hb = 11,06 x HI - 26,7 [mg/l]

Pozn.: HI - hemolytický index (séra)

Stanovení hladiny volného hemoglobinu je velmi přínosné pro detekci časné hemolýzy, která je častou komplikací u pacientů s mechanickou podporou krevního oběhu (IABK, Impella, ECMO) a která může signalizovat dysfunkci zavedeného instrumentaria nebo jeho špatnou pozici.

 

Odkazy:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17434440.2022.2108319

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aor.13319

https://www.cskb.cz/wp-content/uploads/2019/10/Komrskova.pdf

 



Autor: MUDr. Zdeněk Šebesta
Poslední aktualizace: 21.02.2024