<<< zpět na seznam metod

Zinek (U)

Název metody: Zinek (U)
Statim: Ne
Klíčová slova: Zincum, Zn, zinek v moči
Zkratka: ZnU
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: AAS, plamenová atomizace
Dostupnost: 1x týdně
Odezva: Max. týden
Poznámka k odběru:

Vzorek nesmí přijít do kontaktu s gumovou zátkou.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    2,0–11,0 µmol/d  
    ≤ 20,0   Biol. exp. test

Při monitorování profesionální expozice se výsledek nehodnotí podle referenčního rozmezí (normálních hodnot), ale podle nejvýše přípustného limitu, což je hodnota prokazující toxikologicky významnou výši profesionální expozice (např. při sváření apod.), která představuje riziko pro zdravotní stav exponovaného pracovníka. Překročení nejvýše přípustného limitu vede k preventivním zásahům snižujícím velikost expozice (lepší ochranné prostředky, zvýšené odsávání, aj.).
Pro biologické monitorování (biologický expoziční test) profesionální expozice zinku je nejvýše přípustný limit 20 µmol/l.

 

Zdroj RM:

Masopust J.: Požadování a hodnocení biochemických vyšetření I a II. Avicenum 1998: str. 73. ISBN 80-85047-03-9.

 

Klinický popis:

Zinek je důležitý biogenní prvek, vyskytující se v tělesných tekutinách ve stopovém množství (patří mezi stopové prvky). Je součástí mnoha enzymů, mimo to má v organismu řadu dalších významných funkcí - pro více informací viz Zinek (S/P). Stanovení koncentrace zinku v moči slouží k posouzení jeho vylučování ledvinami.

Snížená koncentrace zinku v moči nemá velký diagnostický význam. Může se vyskytovat při naředění moči, při těžším deficitu zinku a/nebo v anabolismu.

Zvýšená koncentrace zinku v moči je známkou zvýšené sérové koncentrace zinku. Může doprovázet katabolické stavy a/nebo být příznakem intoxikace zinkem.

Koncentrace Zn v první ranní moči je pouze orientační. Pro přesnější posouzení vylučování zinku doporučujeme 24hodinový sběr moči a výpočet odpadu Zn, viz Zinek - odpad.

 

Související metody a výpočty: Zinek (P/S)
Další informace:

Zátky z červené gumy kontaminují vzorek!

Odkazy:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Zinek



Autor: MUDr. Roman Cibulka, Ph.D., MBA
Poslední aktualizace: 01.02.2024