<<< zpět na seznam metod

Vitamin A (P/S)

Název metody: Vitamin A (P/S)
Statim: Ne
Klíčová slova: retinol, retinal, kyselina retinová, axeroftol
Jednotka: mg/l
Žádanka: Speciální
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: zrušeno
Dostupnost: 1x za 1-3 týdny dle počtu vzorků
Odezva: max. 3 týdny
Poznámka k odběru:

Dodat na příjem ÚKBH ihned po odběru, chránit před světlem.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  0–12 let 0,7–1,7 µmol/l  
  > 12 let 0,9–2,8    
Zdroj RM:

 

Soldin S.J., Brugnara C., Wong E.C.: Pediatric Reference Intervals. Sixth Edition. AACC Press 2007: str. 209. ISBN 978-1-59425-067-5.

Burtis C.A, Ashwood E.R., Bruns D.E.: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Fifth Edition. W.B. Saunders Comp. 2012: str. 2174. ISBN: 978-1-4160-6164-9.

 

Klinický popis:

Retinol je vitamin rozpustný v tucích. Je přijímán potravou (bohaté zdroje jsou např. játra, maso, tučné ryby, vaječný žloutek, mléko, listová zelenina, meruňky) a/nebo vzniká v organismu z chemicky příbuzných karotenoidů (nejznámější je beta-karoten). V organismu je skladován zejména v játrech, v krvi (plazmě/séru) se přenáší ve vazbě na retinol binding protein. Má řadu fyziologických funkcí, známý je jeho význam pro správnou funkci světločivných buněk sítnice.

Snížená hladina vitaminu A

Deficit vitaminu A se obvykle nevyskytuje izolovaně, ale spolu s deficitem také ostatních vitaminů rozpustných v tucích (např. vitaminem E). Možné příčiny jsou: těžká malnutrice, stavy spojené s malabsorpcí (např. Crohnova choroba, celiakie a další enteropatie, choroby pankreatu s poruchou produkce lipázy, syndrom krátkého střeva aj.), těžké hepatopatie (cirhóza), hypotyreóza, nefrotický syndrom a řada dalších.

Interferující faktory snížených hodnot: alkohol, některé léky (např. allopurinol, cholestyramin, dietylstilbestrol).

Deficit vitaminu A vede k šerosleposti, xeroftalmii (záněty víček a spojivek, prorůstání cév do rohovky, které může vést až k oslepnutí), xerodermii (přesušená pokožka), keratinizaci epitelu, poruchám imunity a dalším problémům.

Zvýšená hladina vitaminu A bývá u diabetu mellitu, hepatomegalie, hyperlipidémií, onemocnění ledvin, v těhotenství, při intoxikaci vitaminem A. Toxicky působí dávky, které mnohonásobně překračují doporučené denní dávky, v těhotenství mohou být teratogenní. Příznaky intoxikace jsou pestré - viz níže uvedené odkazy.

 

Související metody a výpočty:
Další informace:

V jedné analýze i stanovení vitaminu E.

Odkazy:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitamin_A



Autor: Cibulka
Poslední aktualizace: