<<< zpět na seznam metod

Resorpční křivka železa (P/S)

Název metody: Resorpční křivka železa (P/S)
Statim: Ne
Jednotka:
Žádanka: Speciální
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Spektrofotometrie, T-P, metoda-ferrozin/feren
Dostupnost: Pracovní dny
Odezva: Nejbližší pracovní den
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
         

Hodnotíme změnu plazmatické/sérové hladiny železa po jeho p.o. podání: ΔP/S Fe = (P/S Fe „po“ / P/S Fe „před“).      
Pro normální resorpci železa svědčí hodnota ΔP/S Fe v rozmezí 2,0-3,5 µmol/l (podle zásob železa v organizmu).

Klinický popis:
Související metody a výpočty: Železo (P/S)
Další informace:

Test provádíme až po předchozím vyšetření hladiny železa, transferinu a feritinu. Kontraindikován je při přetížení organismu železem (vysoká hladina P/S feritin) nebo při nízké hladině vazebné bílkoviny (P/S transferin) pro toxicitu volného železa.
Hlavním místem pro vstřebání železa je duodenum, pouze malá část železa je vstřebána v distálních částech tenkého střeva. Vstřebávání železa je řízeno jeho obsahem v organismu (P/S feritin); při nedostatku železa v organismu je jeho resorpce zvýšena. Zdravý člověk bez nedostatku železa vstřebá jen 7-10 %, u nemocného se sideropenií bez anémie se vstřebá 15-17 %, pokud je přítomna sideropenická anémie, může se resorpce zvýšit až na 25 %. Ke zvýšenému vstřebávání železa dochází i u zvýšení erytropoézy, intenzita erytropoézy může převýšit účinek zásob železa na jeho resorpci (např. větší krvácení, hemolýza); snížená erytropoéza neovlivní resorpci železa. Železo také vykazuje výrazný diurnální rytmus; ráno jsou hladiny nejvyšší, večer o 10-30 % nižší.
Vyšetření neprovádíme u pacientů s výraznějšími dyspeptickými obtížemi. Test může být ovlivněn zpomaleným vyprazdňováním žaludku, zrychlenou nebo zpomalenou střevní motilitou (průjem, hypotyreóza), léky ovlivňujícími pasáž a resorpci, poruchou prokrvení tenkého střeva (anoxie, těžká anémie) nebo rozšířením bakteriální flóry do tenkého střeva. Vyšetření se provádí po minimálně 10 h lačnění, fyzickém a duševním klidu, bez alkoholu, kofeinu a nikotinu. Během vyšetření pacient sedí, nejí, nekouří. „Ranní“ léky podáme až po skončení testu.
Ráno v 7 h se provede odběr srážlivé žilní krve na stanovení sérové hladiny železa (P/S  Fe„před“). Poté se podá během 10 minut p.o. 200 mg elementárního železa (obvykle 6 tbl) v rychle rozpustné lékové formě s nemodifikovaným uvolňováním železa (nikoliv retardované tablety) jako síran železnatý v komplexu se serinem s vyšším indexem resorpce (Aktifferin cps). Tablety (kapsle) nutno polykat celé, nekousat, nedrtit. Dětem se podává 5 mg elementárního železa na kg hmotnosti (Aktiferrin kapky - 1 ml = 8 kapek obsahuje 9,48 mg Fe nebo Aktiferrin sirup - 1 ml obsahuje 6,84 mg Fe). Zapíjet vodou nebo ovocnou šťávou. Aminokyseliny, kyselina askorbová, citronová a jablečná zvyšují resorpci železa. Není vhodný čaj, káva, alkalická minerálka, mléko. V žádném případě pacientovi během testu nepodáváme antacida, H2-antihistaminika nebo inhibitory protonové pumpy (hypochlorhydrie snižuje resorpci železa). Další odběry na stanovení sérového železa provedeme za 1, 2 a 3 h po požití železa (P/S Fe„po 1,2,3“). 
Je bezpodmínečně nutné řádně označené vzorky ihned po odběru doručit do laboratoře; oddělení séra od krevních elementů (centrifugace krve) musí být provedeno do 1 h od odběru. Hodnotu sérové koncentrace železa falešně zvyšuje případná hemolýza a pozdní dodání.



Autor: V. Petříková
Poslední aktualizace: