<<< zpět na seznam metod

Akantocyty (U)

Název metody: Akantocyty (U)
Statim: Ano
Klíčová slova: Původ hematurie
Jednotka: -
Žádanka: Rutinní
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 8 ml
Princip: Mikroskopie ve fázovém posunu
Přístroj: Olympus, Mikroskop BX 40
Dostupnost: Pracovní dny do 13.30 h
Odezva: 1 hodina
Poznámka k odběru:

Dodržovat zásady správného odběru moče a transportu vzorku do laboratoře. Moč by měla být doručena do 15 min po vymočení (nelze-li zajistit, pacient se vymočí v laboratoři), nesmí být hypotonická (specifická hmotnost < 1,010 kg/l) a alkalická (pH > 7), jinak dochází k rozpadu erytrocytů.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
     <   0,05    

 ≥ 0,05, tj. ≥ 5 % akantocytů = pozitivní nález

Zdroj RM:

Doporučení ČNS a ČSKB ČLS JEP k diagnostice chronického on. ledvin (odhad GF a vyšetřování proteinurie) 2021, dostupné on-line na  https://www.cskb.cz/wp-content/uploads/2021/08/KBM-2021-2-dop-nefrol.pdf

 

Klinický popis:

Dysmorfní erytrocyty mají různé formy a jejich diferenciace napomáhá k rozlišení nonglomerulární a glomerulární hematurie. 

Jednoznačný vztah ke glomerulárním chorobám mají akantocyty - erytrocyty s jedním nebo více měchýřkovitými vychlípeninami buněčné membrány. Procentuální zastoupení akantocytů se zjišťuje vyšetřením močového sedimentu v mikroskopu s fázovým kontrastem. Je nutné dodržovat zásady správného odběru moče a transportu vzorku do laboratoře, časový faktor hraje významnou roli. V hypotonických a alkalických močích dochází k lýze erytrocytů a vyšetření není možné provést. 

Stanovení typu hematurie, zejména rozlišení, zda se jedná o hematurii glomerulární nebo neglomerulární, pomáhá lékaři v diagnostice a diferenciální diagnostice onemocnění ledvin a/nebo vývodných močových cest (např. glomerulární hematurie může podpořit diagnózu glomerulonefritidy) nebo ho upozornit na event. rizika (např. neglomerulární hematurie u tubulointersticiální nefropatie může svědčit pro nádor vycházející z urotelu). Jako tzv. „zlatý standard“ bylo považováno vyšetření erytrocytů ve fázovém kontrastu světelného mikroskopu. Pro glomerulární hematurii svědčí nález 80 a více % tzv. dysmorfních erytrocytů a/nebo 5 % akantocytů, event. erytrocytárních válců. Pro neglomerulární hematurii svědčí nález 80 a více % eumorfních erytrocytů. Hodnocení vyžaduje zkušenost, je vždy subjektivní a mezilaboratorní srovnatelnost výsledků je nízká. Nález závisí na kvalitě moči, resp. její buněčnosti, je doporučeno hodnotit moč do 15 min po mikci. Mezi jednoznačně glomerulárním a neglomerulárním nálezem je široká šedá zóna, ve které mohou být i klinicky závažné nálezy. Diagnostická citlivost pro glomerulární hematurii je při vyšetření erytrocytů ve fázovém kontrastu uváděna 53 – 74 % při specifičnosti 50 – 98 %. Proteinové indexy mohou být metodou volby. V praxi lze použít tzv. albuminový index, hodnotící koncentraci albuminu v moči k celkové proteinurii. Při zvolené hodnotě cut-off umožňuje rozlišit glomerulární typ hematurie (index ≥ 0,59) od neglomerulárního typu (index < 0,40). U smíšených hematurií nebývá hodnocení jednoznačné, je doporučováno opakované vyšetření. Diagnostická citlivost pro glomerulární hematurii je uváděna různými autory v rozmezí 71 – 97 % při specifičnosti 71 – 100 %. 

 



Autor: MUDr. Marie Šolcová
Poslední aktualizace: 12.03.2024