<<< zpět na seznam metod

Prokalcitonin (P/S)

Název metody: Prokalcitonin (P/S)
Statim: Ano
Klíčová slova: PCT
Jednotka: µg/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Elektrochemiluminiscence (ECLIA)
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤0,05 µg/l  
Referenční meze v těhotenství:
TrimestrRozmezíJednotka
I. <0,03 µg/l
II. <0,04   
III. <0,04   
Zdroj RM:

Příbalový leták Roche, www.procalcitonin.com.

UpToDate 2024: Reference intervals in pregnancy.

Klinický popis:

Prokalcitonin (PCT) je prohormon fyziologicky secernovaný C-buňkami štítné žlázy a jeho hladina v krvi je nízká. Za patologického stavu je PCT vylučován i dalšími tkáněmi, např. buňkami monocyto-makrofagického systému. Hladina PCT významně narůstá při infekcích bakteriálního původu, typicky u pacientů s bakteriální sepsí a septickým šokem. PCT v této indikaci může sloužit nejen jako diagnostický, ale též i prognostický marker. U akutní pankreatitidy může hladina PCT predikovat tíži stavu a vážných komplikací. U pacientů s pneumonií je monitorace hladiny PCT vhodná při rozhodování o indikaci ATB léčby a pro sledování úspěšnosti terapie.

K elevaci hladiny PCT však může dojít i u řady neinfekčních stavů, příkladem je kardiogenní šok, malobuněčný karcinom plic, medulární karcinom štítné žlázy, těžké úrazy, rozsáhlé chirurgické výkony, popáleniny, novorozenecké období do cca 48 hodin po porodu.

Hodnocení hladiny PCT je vždy třeba provádět v kontextu se znalostmi o klinickém stavu a anamnéze pacienta. Za stavy s vysokým rizikem systémového zánětlivého onemocnění bakteriální nebo mykotické etiologie jsou považovány situace, kdy je koncentrace PCT nad 0,5 µg/L. Riziko sepse je vysoké při koncentracích PCT nad 2,0 µg/L, septického šoku při koncentracích PCT nad 10 µg/L.

Interference LIH (lipémií, ikteritou, hemolýzou): ikterita.

Související metody a výpočty: Interleukin 6 (P/S), Krevní obraz (B), Diferenciální počet leukocytů - automatický (B), Diferenciální počet leukocytů - mikroskopický (B), Leukocyty (B), C-reaktivní protein (CRP) (P/S)
Další informace:

Wacker C, Prkno A, Brunkhorst FM, Schlattmann P. Procalcitonin as a diagnostic marker for sepsis: a systematic review and meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2013 May;13(5):426–35. Dostupné zde

Hoeboer SH, van der Geest PJ, Nieboer D, Groeneveld ABJ. The diagnostic accuracy of procalcitonin for bacteraemia: A systematic review and meta-analysis. Clin Microbiol Infect [Internet]. 2015 May 1. Dostupné zde



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 28.03.2024