<<< zpět na seznam metod

pH (pH metr) (U) - samostatně

Název metody: pH (pH metr) (U) - samostatně
Statim: Ano
Klíčová slova: pH moče
Jednotka:
Žádanka: Rutinní
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 5 ml
Princip: Potenciometrie
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1 hodina
Poznámka k odběru:

Ihned po vymočení naplnit injekční stříkačku močí, transport musí být bez přítomnosti vzduchu. Okamžitě doručit do laboratoře. Viz Další informace.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    5,0-6,0    

Po jídle je moč slabě alkalická, po fyzické námaze kyselá.

Zdroj RM:

Burtis C. A, Ashwood E. R., Bruns D. E.: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Fifth Edition. W. B. Saunders Comp. 2012: str. 1828. ISBN: 978-1-4160-6164-9.

 

Klinický popis:

Přesnější stanovení pH moče pH metrem. Vyšetřuje se při hodnocení rizika a monitorování léčby urolitiázy, při diagnostice RTA (renálních tubulárních acidóz), v případě závislosti vylučování cytotoxických léků na pH moče.

Poznámka:
Při hodnocení rizika urolitiázy se vyšetřuje denní profil pH (minimálně 4x denně).
U urátové litiázy
se provádí alkalizace moče pomocí citrátů či hydrogenuhličitanů, cílové hodnoty pH moče pro prevenci jsou 6,2 - 6,8 a pro chemolýzu 7 - 7,2; přílišná alkalizace je škodlivá, může vést k tvorbě konkrementů z fosforečnanu vápenatého.
U cystinové litiázy se provádí rovněž alkalizace s cílovým pH 7,5 - 8,5.
U struvitové litiázy (fosforečnan hořečnatoamonný) se provádí acidifikace moče pomocí chloridu amonného či L-methioninu, cílové hodnoty pH jsou 5,8 -6,2.
V rámci diganostiky RTA I. typu (MAC, hypokalémie +/-, pH moče nalačno > 5,8, hyperkalciurie, kalciová litiáza) lze provést acidifikační test (po podání NH4Cl 0,1 g/kg přetrvává pH moče > 5,4). Při alkalizační léčbě v rámci léčby RTA je nutno rovněž kontrolovat ABR.

Související metody a výpočty: pH aktuální (B), pH (U), Konkrement močový (St)
Další informace:

Neprovádíme při močové infekci (arteficiální alkalizace moče).
Moč na stanovení pH by měla být  „anaerobně“ odebraná a čerstvá. V moči probíhají rychlé změny pH; bakteriální ureáza rozkládá ureu na amoniak (alkalizace), přístup vzduchu má vliv na pH (alkalizace - méně CO2 ve vzduchu). Okamžitě po vymočení naplníme injekční stříkačku a ihned doručíme do laboratoře. Stanovení musí být provedeno do 10 minut od vymočení.



Autor: MUDr. Marie Šolcová
Poslední aktualizace: 21.02.2024