<<< zpět na seznam metod

Olovo (B)

Název metody: Olovo (B)
Statim: Ne
Klíčová slova: Pb
Zkratka: PbB
Jednotka: mg/l
Žádanka: Speciální
Materiál: Krev nesrážlivá
Odběr: K3EDTA plazma/K3EDTA plazma 2ml
Vacuette: Fialová
Množství: 4 ml
Princip: AAS, ETA atomizace a mikrovlnná mineralizace
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. měsíc
Poznámka k odběru:

Vzhledem ke kumulaci v organizmu není doba odběru kritická.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤0,40 mg/l  BET dospělí
    ≤0,05 mg/l u dětí
Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013 pro BET u profesionální expozice dospělých.
Portier, Ch. J.: Lead Poisoning Treshold Lowered for Children. LabMedica International, August-September 2012, p. 8.

Klinický popis:

Jeden z řady biologických expozičních testů (BET) používaných pro monitorování expozice olovu, ať již profesionální (výroba barev, akumulátorů, v hutích, v keramickém průmyslu, aj.) nebo i neprofesionální (olovnaté glazury na domácí keramice, barvy).
Mezi další při monitorování intoxikace olovem běžně realizované BET patří: olovo v moči (využívá se především při mobilizaci injekcemi EDTA), olovo ve vlasech, vousech a nehtech (lze sestavit kalendář expozice až několik let zpětně) a dále kyselina delta-aminolevulová v moči a koproporfyrin III v moči (průkaz poškození syntézy hemoglobinu). Méně běžné jsou např. protoporfyrin IX v erytrocytech, bazofilně tečkované erytrocyty, aj.
Toxicita olova vyplývá především ze schopnosti Pb nahradit jiné biologicky důležité prvky (Ca, Fe, Zn) např. v SH skupinách. Po navázání látky fungují jinak, např. inhibice enzymu ALA-dehydratázy vede ke snížení syntézy hemoglobinu, inhibice NMDA (N-metyl-D-aspartát) receptorů v mozku zhoršuje dlouhodobou pamět, aj.
Pb patří mezi kumulativní jedy (má dlouhý biologický poločas cca 6 měsíců), ukládá se do kostí, odkud se při detoxikaci dostává injekcemi EDTA (tzv. mobilizace).
Pb je intracelulární element, je obsažený především v erytrocytech, čili pro potvrzení intoxikace Pb nelze použít stanovení Pb v séru nebo v plazmě, ale vždy v celé nesrážlivé krvi.
Mezi hlavní symptomy akutní intoxikace olovem patří GIT efekty (kolika, břišní bolesti), akutní encefalopatie, akutní nefropatie, retardace růstu u dětí a behaviorální změny u dětí.
Jako hlavní příznaky chronické intoxikace olovem se uvádí neuropatie, kardiální toxicita, chronická nefropatie, Saturninská dna, reprodukční poruchy a anémie.

 

Související metody a výpočty: Kyselina δ-aminolevulová (U)
Odkazy:

Parsons P. J.: A rapid Zeeman graphite furnace atomic absorption spectrometric method for the determination of lead in blood. Spectrochimica Acta, 1993, vol. 48B, číslo 6/7, stránky 925-939. 



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 27.03.2024