<<< zpět na seznam metod

N-terminální prohormon BNP (P/S)

Název metody: N-terminální prohormon BNP (P/S)
Statim: Ano
Klíčová slova: N-terminální prohormon natriuretického peptidu B, NT-proBNP
Zkratka: NT-proBNP
Jednotka: ng/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Elektrochemiluminiscence (ECLIA)
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
   < 50 let <  50 ng/l  
  50 až 75 let < 75    
  > 75 let < 250    
Zdroj RM:
Hradec, J., Vitovec, J., & Spinar, J. (2013). Summary of the ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012. Prepared by the Czech Society of Cardiology. Cor et Vasa, 55(1), e25–e40. http://doi.org/10.1016/j.crvasa.2013.01.002
Klinický popis:

N-terminální prohormon natriuretického peptidu B (NT-proBNP) je peptid tvořený převážně v kardiomyoctech jako důsledek roztažení srdečních komor. Vzniká ze společného prohormonu spolu s fyziologicky účinným (a klinicky obdobně užívaným) hormonem  - natriuretickým peptidem B (jejich koncentrace v krvi si však kvůli rozdílným cestám odbourávání neodpovídají). Jde o velmi stabilní molekulu (např. při pokojové teplotě je v krvi stabilní po dobu 7 dní). Na hladinu NT-pro BNP má (kromě různých onemocnění) vliv např. i věk (s věkem stoupá), pohlaví (ženy mají vyšší hodnoty) a BMI (obézní mají nižší hodnoty). NT-proBNP se vylučuje ledvinami, proto je jeho hladina u pacientů se sníženou glomerulární filtrací vyšší. Klinicky se používá k:

  • diagnostice chronického srdečního selhání (neakutní začátek potíží):
    • diagnóza nepravděpodobná, když NT-proBNP < 125 ng/l; negativní prediktivní hodnota se mění s věkem, proto jsou doporučovány tyto cut-offy dle věku (podrobnosti zde): 
      • < 50 let 50 ng/l
      • 50 až 75 let 75 ng/l
      • >75 let 250 ng/L
    • diagnóza pravděpodobná, pokud NT-proBNP > 1000 (až 2000) ng/l -> zde je konfirmační úloha NT-proBNP lehce nejasná
  • diagnostice akutního srdečního selhání (akutní začátek potíží):
    • diagnóza nepravděpodobná, když NT-proBNP < 300 ng/l
    • diagnóza potvrzena, pokud NT-proBNP > 900 ng/l; nicméně pozitivní prediktivní hodnota se mění s věkem a s cut-offy nastavenými dle věku dosáhneme lepších diagnostických vlastností:
      • < 50 let 450 ng/l
      • 50 až 75 let 900 ng/l
      • >75 let 1 800 ng/L

Hlavní úloha natriuretických peptidů v diagnostice (akutního a chronického) srdečního selhání je diferenciálně diagnostická (zejména rozlišení dušnosti plicní a kardiální etiologie). Použití natriuretických peptidů bez klinického kontextu a bez zobrazovacích metod (hlavně echokardiografie) obvykle nemá význam. Zejména si ceníme negativní prediktivní hodnoty natriuretických peptidů, která je velmi vysoká u pacientů s akutním začátkem symptomů. U chronických obtíží je NPV nižší, vylepšení docílíme aplikací věkově specifických cut-offů (viz výše). Pozitivní prediktivní hodnota je opět lepší u akutně symptomatických pacientů a vylepší ji použití věkově specifických cut-offů (viz výše). Všimněte si velkého rozptylu hodnot, který naznačuje i velkou intra a hlavě interindividuální variabilitu. Při hodnocení změny dvou po sobě jdoucích hodnot bychom měli až 100% změnu považovat za významnou.

Zdá se, že použití NT-pro BNP pro řízení terapie srdečního selhání může mít význam (zlepší mortalitu pacientů), ale výsledky studií nejsou jednoznačné.

Podrobnosti o doporučených diagnostckých algoritmech najdete v tomto doporučení.

Použití natriuretických peptidů v dětské populaci není doposud ustáleno, ale je zřejmé, že referenční rozmezí je u novorozenců významně vyšší (vrcholí v prvním dnu po narození a dosahuje až hodnot 1 500 pmol/L, do 3 dne po narození se dostává na hodnoty kolem 500 pmol/L); lehce vyšší hodnoty najdeme až do 18 let věku, kdy se přiblíží dospělým hodnotám. Jsou navrženy specifické cut-offy pro specifické patologie (defekt septa, transplantace srdce …). Podrobnosti lze dohledat v této publikaci.

Související metody a výpočty: Troponin T - vysoce senzitivní (P)
Další informace:

Více o natriuretických peptidech najdete v kurzu Kardiomarkery v klinické praxi.



Autor: MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.
Poslední aktualizace: 29.04.2022