<<< zpět na seznam metod

Měď (U)

Název metody: Měď (U)
Statim: Ne
Klíčová slova: Cuprum, Cu, měď v moči
Zkratka: CuU
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: AAS, ETA atomizace
Dostupnost: 1x týdně
Odezva: Max. týden
Poznámka k odběru:

Pro diagnostiku Wilsonovy choroby by se měl provést 24hodinový sběr moči. Koncentrace Cu v první ranní moči je pouze orientační.

Referenční meze:
VěkRozmezíJednotkaPoznámka
0–5 let 0,3–0,5 µmol/d  
> 5 let 0,2–0,6    
  ≤ 2,5 µmol/l Biol. exp. test

Při monitorování profesionální expozice se výsledek nehodnotí podle referenčního rozmezí (normálních hodnot), ale podle nejvýše přípustného limitu, což je hodnota prokazující toxikologicky významnou výši profesionální expozice (např. při sváření apod.), která představuje riziko pro zdravotní stav exponovaného pracovníka. Překročení nejvýše přípustného limitu vede k preventivním zásahům snižujícím velikost expozice (lepší ochranné prostředky, zvýšené odsávání aj.).
Pro biologické monitorování (biologický expoziční test) profesionální expozice mědi je nejvýše přípustný limit 2,5 µmol/l.

 

Zdroj RM:

Masopust J.: Požadování a hodnocení biochemických vyšetření I a II. Avicenum 1998: str. 73. ISBN: 80-85047-03-9.

Teisinger J. et al.: Expositionstests in der Industrietoxikologie. VEB Verlag 1984: str. 275.

 

Klinický popis:

Měď je důležitý biogenní prvek, vyskytující se v tělesných tekutinách ve stopovém množství (patří mezi stopové prvky). Je součástí řady enzymů a důležitých proteinů - pro více informací viz Měď (S/P). Stanovení koncentrace mědi v moči slouží k posouzení jejího vylučování ledvinami. Jedná se o důležité vyšetření v diagnostice poruch metabolismu mědi.

Snížená koncentrace mědi v moči nemá velký diagnostický význam. Může se vyskytovat při naředění moči, při deficitu mědi, při vzácné Menkesově chorobě nebo v anabolismu.

Zvýšená koncentrace mědi v moči je známkou zvýšené sérové koncentrace volné mědi, která je toxická. Jedná se o důležitý příznak Wilsonovy choroby - viz Měď (S/P), může se vyskytnout také u intoxikace mědí.

Měď v moči se dá stanovit v náhodném vzorku (obvykle v první ranní) moči, výsledek má orientační charakter. Správně by se měl provést 24hodinový sběr (odpad mědi močí, viz Měď - odpad). Odpad mědi vyšší než 1,5 µmol/24hodin je konstantním nálezem u symptomatické formy Wilsonovy choroby. Vyšetření je možno zpřesnit vyšetřením po podání penicilaminu – 3 dny podáváme 1200 mg penicilaminu a sledujeme odpady mědi do moči. Mělo by dojít alespoň k pětinásobnému vzestupu exkrece. Diagnostika v asymptomatické fázi choroby je obtížnější – často se setkáváme i s normálními hodnotami. V těchto případech je nejpřínosnější jaterní biopsie a stanovení mědi v sušině jaterní tkáně.

 

Související metody a výpočty: Měď – odpad, Měď (P/S), Ceruloplazmin (P/S)
Odkazy:

https://www.labtestsonline.cz/med.html

http://www.wikiskripta.eu/index.php/M%C4%9B%C4%8F

http://www.ces-hep.cz/file/330/doporuceny-postup-wilsonova-choroba.pdf



Autor: MUDr. Roman Cibulka, Ph.D., MBA
Poslední aktualizace: 24.02.2024