<<< zpět na seznam metod

Kyselina trichloroctová (U)

Název metody: Kyselina trichloroctová (U)
Statim: Ne
Zkratka: Kys. TCA
Jednotka: µmol/mmol kreatininu
Žádanka: Speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: Spektrofotometrie
Přístroj: Varian Cary 100
Reagencie: /
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. měsíc
Poznámka k odběru:

Aplikace jen pro BET (biologický expoziční test). Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu trichlorethylenu (několik hodin) je nutné volit dobu odběru bezprostředně v návaznosti na průběh expozice. Při rovnoměrně rozložené expozici v průběhu pracovního týdne se obvykle volí doba odběru vzorku moče na konci směny ve čtvrtek.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤70 µmol/mmol kreatininu  Nejvýše přípustný limit.
Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013

Pozn.: U biologických expoziční testů se při monitorování profesionální expozice neuvádí referenční meze v standardním biochemickém významu, ale rozhodující je určený nejvýše přípustný limit koncentrace toxické látky ve vzorku moče exponovaného pracovníka. 

 

Klinický popis:

 

Biologický expoziční test (BET) pro monitorování expozice trichlorethylénem (čistírny oděvů, odmašťování, např. při výrobě hudebních nástrojů). Akutní otrava se projevuje narkotickými účinky přecházejícími až do bezvědomí, při kterém může dojít k útlumu dýchacího centra. Chronická otrava je spojována s pestrými neurastenickými účinky. Může dojít k návyku a zneužívání. Při metabolizmu nejdříve vzniká trichlorethanol a potom kyselina trichloroctová.

 

Odkazy:

Bardoděj, Z., Krivucová, M.: Hodnota  a použití expozičních testů. V. Stanovení trichloretanolu a kyseliny trichloroctové jako biologický expoziční test u pracujících s trichlorethylenem. Čs. Hyg. 3, 1958, s. 260-272.



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 04.01.2023