<<< zpět na seznam metod

Kyselina hippurová (U)

Název metody: Kyselina hippurová (U)
Statim: Ne
Klíčová slova: Hippurát
Zkratka: Kys. hippur. U
Jednotka: µmol/mmol kreatininu
Žádanka: Speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: Spektrofotometrie
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. měsíc
Poznámka k odběru:

Aplikace jen pro BET (biologický expoziční test) . Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu toluenu (několik hodin) je nutné volit dobu odběru bezprostředně v návaznosti na průběh expozice. Při rovnoměrně rozložené expozici v průběhu pracovního týdne se obvykle volí doba odběru vzorku moče na konci směny ve čtvrtek.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤1 000 µmol/mmol kreatininu  Nejvýše přípustný limit
Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013.

Pozn.: U biologických expoziční testů se při monitorování profesionální expozice neuvádí referenční meze v standardním biochemickém významu, ale rozhodující je určený nejvýše přípustný limit koncentrace toxické látky ve vzorku moče exponovaného pracovníka. 

Klinický popis:

Biologický expoziční test (BET) pro monitorování expozice toluenem (hlavní metabolit je kyselina hippurová) a xyleny (hlavní metabolit je kyselina metyl-hippurová) jednak profesionální (natírání a stříkání různých výrobků, ředění barev), jednak jako průkaz návykového zneužívání toluenu. Toluen je sice méně toxický než benzen, má ale naopak výraznější narkotické projevy. Při chronické expozici způsobuje ospalost, malátnost, bolesti hlavy a poruchy spánku. Při akutních intoxikacích způsobuje excitaci, po níž nastává bezvědomí a případně i smrt. 

Odkazy:

Kaneko, I., Miura, T., Hirao, T., Ikeda, M.: Automated colorimetric determination of hippuric acid in human urine. Int. Arch. Occup. Environ. Health 35, 1975, s. 193.



Autor: Ing. Václav Senft
Poslední aktualizace: 01.02.2024