<<< zpět na seznam metod

Kyselina δ-aminolevulová (U)

Název metody: Kyselina δ-aminolevulová (U)
Statim: Ne
Zkratka: Kys. dALA U
Jednotka: µmol/l
Žádanka: Speciální
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 10 ml
Princip: Ionexová chromatografie
Přístroj: Varian Cary 100
Reagencie: BioSystems
Dostupnost: Po nasbírání dostatečného počtu vzorků
Odezva: Dle počtu vzorků, max. týden
Poznámka k odběru:

Optimální je standardní 24 h sběr moč, ale pro úvodní identifikaci lze použít i jednorázový vzorek ranní moče. Moč je třeba ihned po odběru uchovávat v temnu - nádobku zabalit do alobalu nebo moč odebrat do nádoby z tmavého skla.

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    ≤34,0 µmol/l  Nejvýše přípustný limit

Pozn.: U biologických expoziční testů se při monitorování profesionální expozice neuvádějí referenční meze v standardním biochemickém významu. Rozhodující je určený, nejvýše přípustný limit koncentrace toxické látky ve vzorku moče exponovaného pracovníka.

Zdroj RM:

Vyhláška MZd 107/2013

 

Klinický popis:

Kyselina delta-aminolevulová je prvním meziproduktem v řadě na sebe navazujících enzymatických reakcí, jejichž výsledkem je syntéza hemu. Defekt jakéhokoli enzymu v této kaskádě, podmíněný geneticky nebo získaný (chronická otrava olovem) vede porušením zpětné vazby k hromadění delta-aminolevulové kyseliny v krvi a jejímu zvýšenému vylučování do moči. 

Nejčastější profesionální otravy olovem vznikají při výrobě barev, akumulátorů, při práci v hutích, v keramickém průmyslu, atd. Zdrojem neprofesionálních otrav mohou být olovnaté glazury při výrobě a používání domácí keramiky (kyselina citronová uvolní olovo z glazury) a práce s olovnatými barvami. Klinické projevy akutní i chronické intoxikace olovem a další informace - viz metoda Olovo (B).

Indikace vyšetření: diagnostika a monitorování profesionálních i neprofesionálních otrav olovem, podezření na geneticky podmíněnou porfyrii. 

 

 

 

 

 

 

Související metody a výpočty: Olovo (B)
Odkazy:

Mauzerall, D., Granick, S.: The occurence and determination of delta-aminolevulinic acid and porphobilinogen in urine. J. Biol. Chem., 1956, 219, 435 - 446.



Autor: MUDr. Vlasta Petříková
Poslední aktualizace: 27.02.2024