<<< zpět na seznam metod

Kvocient albuminu

Název metody: Kvocient albuminu
Statim: Ano
Zkratka: Qalb
Jednotka: -
Žádanka: speciální, elektronická
Materiál: Krev srážlivá, likvor
Odběr: Sérum s gelem+Sterilní plast bez úpravy (likvor)
Vacuette: Červená (žlutý kroužek) + likvor
Množství:
Princip: výpočetní metoda
Dostupnost: Pracovní dny do 13:30
Odezva: 4 hodiny
Poznámka k odběru:

Na veškerá cytobiochemická vyšetření je dostačující celkový objem cca 1,5 ml mozkomíšního moku. V případě požadavku na vyšetření intrathékální syntézy imunoglobulinů, hematoencefalické bariéry a oligoklonálních pásů je třeba současně zaslat ještě 2 ml nesrážlivé krve (Vacuette s červeným víčkem). V případě, že je pomýšlenu na onkologickou diagnózu se snahou o záchyt nádorových elementů v likvoru, je třeba toto uvést do poznámky na žádanku a ideálně zaslat větší objem likvoru (cca 10 ml).

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  < 1 měsíc < 25,0  *10-3  
  1–6 měsíců < 15,0    
  6 měsíců–18 let < 5,0    
  18–30 let < 9,0    
  30–60 let < 10,0    
  > 60 let < 11,0    

 

Zdroj RM:

Thomas L. et al.: Clinical Laboratory Diagnostics. Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. First Edition. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main, Germany 1998: str. 1312. ISBN: 3-9805215-4-0.

Hegen H, Auer M, Zeileis A, Deisenhammer F. Upper reference limits for cerebrospinal fluid total protein and albumin quotient based on a large cohort of control patients: implications for increased clinical specificity. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM). 2015;54(2):285–292.

Klinický popis:

Pro posouzení funkce hematolikvorové bariéry se používá kvocient albuminu (Qalb), tedy poměr koncentrace albuminu v likvoru a v séru.

Albumin se vytváří pouze v játrech, a proto je v mozkomíšním moku fyziologicky přítomen pouze ve velmi nízkých koncentracích. Hodnota kvocientu je ve ventrikulárním moku nižší v lumbálním, dále je závislá na věku, od narození strměji klesá a poté cca od 2 let pozvolna narůstá až do stáří.

Při poruše HEB se jeho hodnota může mnohonásobně zvýšit. Ke zvýšení Qalb dochází rovněž při poruše cirkulace likvoru, např. při překážce v likvorových cestách. Qalb je tedy dobrým ukazatel nejen propustnosti hematolikvorové bariéry, ale též cirkulace likvoru.

Za lehkou poruchu HEB se považováno zvýšení Qalb maximálně 1,5x, za středně těžkou do dvojnásobných hodnot vzhledem k normě a za těžkou je považováno více než trojnásobné zvýšení. Lehká porucha HEB bývá přítomna např. u roztroušené sklerózy a nezánětlivých polyneuropatií, středně těžká u serozních zánětů, hypertenzní encefalopatie, popř. při ischemickém poškození CNS. Těžká porucha bývá přítomna např. u purulentních meningitid, či herpetických encefalitid.

Posouzení intaktnosti HEB je důležité k posouzení přítomnosti intrathékální syntézy imunoglobulinů.

Související metody a výpočty: Hematolikvorová bariéra, Albumin (Csf), Albumin (P/S)
Další informace:

Vyšetření likvoru - současné možnosti

 



Autor: MUDr. Pavel Brož, Ph.D.
Poslední aktualizace: 29.04.2022