<<< zpět na seznam metod

Krev (U)

Název metody: Krev (U)
Nadřazené metody: Moč chemicky a morfologicky (U)
Statim: Ano
Klíčová slova: Hemoglobin v moči, hematurie
Jednotka: arb.j.
Žádanka: Rutinní, elektronická, souhrnná
Materiál: Moč
Odběr: Kónická odběrová nádobka 10 ml - pouze na základní chemické vyšetření moči a sedimentu/Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 8 ml
Princip: Reflexní fotometrie
Přístroj: iChem Velocity
Reagencie: Beckman Coulter
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: 1-2 hodiny
Poznámka k odběru:

Hematurie se může vyskytnout po velké fyzické námaze nebo vlivem chladu či horka (obvykle mizí do 2. dne).

Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
    0 arb.j.  
Klinický popis:

Diagnostický proužek je založen na průkazu hemu, pozitivní reakci dává nejen hemoglobin v erytrocytech (erytrocyturie), ale i hemoglobin volný (hemoglobinurie) a myoglobin.

Krev v moči může být přítomna prakticky při všech onemocněních postihujících močový systém (litiáza, zánět, nádor, poranění, zvýšená krvácivost).  Při makroskopické hematurii (okem postřehnutelné) je moč růžová až červená s červenavým až hnědavým zákalem a na dně zkumavky se usazují erytrocyty v podobě červeného sedimentu. Chemickým vyšetřením krve můžeme detekovat i mikroskopickou hematurii (menší množství krve nepostřehnutelné okem). K rozlišení glomerulární a non-glomerulární hematurie provádíme hodnocení dysmorfních erytrocytů ve fázovém kontrastu; také přítomnost erytrocytárních válců svědčí o renálním původu hematurie. Pro subrenální hematurii je typická hemato-proteinová disociace.

Červeně zbarvená moč s pozitivní detekcí krve může znamenat přítomnost hemoglobinurie nebo myoglobinurie; při vysoké koncentraci volného hemoglobinu nebo myoglobinu je rovněž pozitivní bílkovina v moči. Naopak červeně zbarvenou moč bez detekce krve chemicky mohou způsobit porfyriny nebo rostlinná barviva (rebarbora, červená řepa, borůvky) či rifampicin.

INTERFERENCE:
V sedimentu nalezeno více erytrocytů než odpovídá chemickému stanovení Hb (krev):kys. askorbová pozitivní:
Vitamin C jako redukující činidlo inhibuje reakci na stanovení krve a glukózy.
V sedimentu nalezeno méně erytrocytů než odpovídá chemickému stanovení Hb (krev): pseudoperoxidázovou reakcí stanovujeme kromě Hb v erytrocytech i volný Hb nebo myoglobin.
Hemolýza (intravaskulární nebo arteficiální). Postižení srdečního nebo kosterního svalu. Falešně pozitivní pseudoperoxidázová reakce při bakteriurii, leukocyturii (˃ 400/µl), při užití dezinfekčních prostředků k proplachu sběrné nádoby. Rozpad erytrocytů v hypotonické moči nebo vlivem dlouhého transportu či odběru z močového vaku.

Vliv dezinfekčních prostředků i vitaminu C se uplatňuje také při stanovení glukózy chemicky.

Krev může být detekována i několik dnů před či po menstruaci. Také se může objevit arteficiální hematurie, kdy si simulant přidává do moče krev.

Související metody a výpočty: Erytrocyty (U), Akantocyty (U)


Autor: MUDr. Marie Šolcová
Poslední aktualizace: 21.02.2024