<<< zpět na seznam metod

Hořčík (U)

Název metody: Hořčík (U)
Statim: Ne
Klíčová slova: Magnézium
Zkratka: Mg
Jednotka: mmol/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Moč
Odběr: Vacuette močová 10,5 ml
Vacuette: Žlutá
Množství: 8 ml
Princip: Spektrofotometrie T-P, xylidylová modř
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Poznámka k odběru:

Vzorek jednorázové ranní ( nebo kdykoli během dne odebrané) moči nebo vzorek krátkodobě sbírané moči (sběr > 4h) nebo vzorek moči sbírané po dobu 24 h. U sbírané moči je vhodné stanovit současně kreatinin - k ověření správnosti sběru. Před stanovením magnézia ve ve vzorku sbírané moči je nutné moč okyselit na hodnotu pH=1,0 (pomocí HCl).

Referenční meze:
Zdroj RM:

Jabor A. a kol.: Vnitřní prostředí. Grada 2008: str. 58-60. ISBN 978-80-247-1221-5.

 

Klinický popis:

Koncentrace hořčíku v moči byla nahrazena indexem Mg(U)/kreatinin(U). Slouží k přesnějšímu odhadu vylučování Mg do moči a eliminaci chyb spojených s jejím sběrem. Korekce na U kreat. není použitelná při P/S kreat. > 250 µmol/l, při výrazné fyzické zátěži, rozpadu svalů, malnutrici, katabolismu či při vysokém příjmu masa v dietě. 

Vylučování magnézia do moči závisí na jeho přísunu potravou, stavu ledvin a řadě dalších faktorů. Za fyziologických okolností se více než 95% profiltrovaného magnézia v tubulech zpětně resorbuje. Do defiitivní moči se vylučuje 3-5 mmol Mg za den. Reabsorpci v tubulech podporuje a vylučování do moči snižuje parathormon, nízká koncentrace magnézia v krvi, hypovolémie, amilorid, thiazidy, v experimentu pak kalcitonin, vitamin D3, ADH, inzulin a glukagon.

Vylučování magnézia do moči naopak zvyšují hyperkalcémie, hypermagnezémie, hypervolémie a kličková diuretika. Aldosteron může vylučování magnézia do moči ovlivnit oběma způsoby.

Koncentrace magnézia v moči slouží k výpočtu FE Mg, denního odpadu, event. bilance magnézia. 

 

Související metody a výpočty: Hořčík/kreatinin (U), Frakční exkrece hořčíku, Hořčík - odpad
Odkazy:

Masopust J.: Požadování a hodnocení biochemických vyšetření I a II. Avicenum 1998: str. 254. ISBN: 80-85047-03-9.

Willis, J.B.: Determination of Calcium and Magnesium in Urine by Atomic Absorption Spectroscopy.  Anal. Chem. 33, (1961), 556.

Skolarikos A, Straub M, Knoll T, Sarica K, Seitz C, Petřík A, et al. Metabolic evaluation and recurrence prevention for urinary stone patients: EAU guidelines. Eur Urol. 2015 Apr;67(4):750–63.



Autor: MUDr. Hana Bernášková
Poslední aktualizace: 23.02.2024