<<< zpět na seznam metod

Haptoglobin (P/S)

Název metody: Haptoglobin (P/S)
Statim: Ano
Jednotka: g/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: heparinová (Li) plazma s gelem/Sérum s gelem
Vacuette: Zelená (žlutý kroužek) / červená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Princip: Imunoturbidimetrie, T-P
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 4h
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  0–20 let 0,2–1,6 g/L  
  > 20 let 0,3–2,0    
Zdroj RM:

Burtis C. A, Ashwood E. R., Bruns D. E.: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Fifth Edition. W. B. Saunders Comp. 2012, str. 2171. ISBN: 978-1-4160-6164-9.

Klinický popis:

Haptoglobin je glykoprotein, syntetizovaný v játrech, který váže extracelulární hemoglobin při fyziologických i patologických stavech. Současně je udávána úloha haptoglobinu v zábraně vzniku hydroxylového radikálu, na jehož tvorbě se volný hemoglobin podílí. Na základě více různých geneticky podmíněných podtypů bílkovinných řetězců se haptoglobin používá k vyloučení paternity. Klinický význam má snížení i zvýšení koncentrace haptoglobinu.

Ke zvýšení koncentrace dochází při řadě akutních stavů (jedná se o tzv. reaktant akutní fáze) - akutní záněty, infarkt myokardu, těžká traumata. Ke snížení koncentrace dochází při intravaskulární hemolýze, neefektivní erytropoéze, proteinurii, jaterní cirhóze či malabsorpčním syndromu. Vzhledem k množství patogenetických mechanismů vedoucích ke změně koncentrace haptoglobinu je třeba laboratorní výsledky interpretovat komplexně, současně se znalostí klinického stavu pacienta.

Související metody a výpočty: Laktátdehydrogenáza (LD) (P/S), Bilirubin celkový (P/S)


Autor: MUDr. Zdeněk Šebesta
Poslední aktualizace: 21.02.2024