<<< zpět na seznam metod

Haptoglobin (S/P)

Název metody: Haptoglobin (S/P)
Statim: Ano
Jednotka: g/l
Žádanka: Rutinní, elektronická
Materiál: Krev nesrážlivá/srážlivá
Odběr: Sérum s gelem/heparinová (Li) plazma s gelem
Vacuette: Červená (žlutý kroužek) / zelená (žlutý kroužek)
Množství: 4 ml
Dostupnost: Nepřetržitě
Odezva: Statim: 2h, Rutina: 24h
Referenční meze:
PohlavíVěkRozmezíJednotkaPoznámka
  0–6 let 0,70–2,50 g/l  
  >6 let 0,30–2,00 g/l  
Zdroj RM:

Ed. Carl A. BurtisTietz, TIETZ textbook of Clinical Chemistry., W.B.Saunders Comp. USA, 1915 stran, str. 2171

Klinický popis:

Haptoglobin je glykoprotein, syntetizovaný v játrech, který váže extracelulární hemoglobin při fyziologických i patologických stavech. Současně je udávána úloha haptoglobinu v zábraně vzniku hydroxylového radikálu, na jehož tvorbě se volný hemoglobin podílí. Na základě více různých geneticky podmíněných podtypů bílkovinných řetězců se haptoglobin používá k vyloučení paternity. Klinický význam má snížení i zvýšení koncentrace haptoglobinu.

Ke zvýšení koncentrace dochází při řadě akutních stavů - akutních záněty, infarkt myokardu, těžká traumata. Ke snížení koncentrace dochází při intravaskulární hemolýze, neefektivní erytropoéze, proteinurii, jaterní cirhóze či malabsorpčním syndromu.  Vzhledem k množství patogenetických mechanismů vedoucích ke změně koncentrace haptoglobinu je třeba laboratorní výsledky interpretovat komplexně, současně se znalostí klinického stavu pacienta.

Související metody a výpočty: Laktátdehydrogenáza (LD) (S/P), Bilirubin celkový (S/P)